Prezența la vot. Referendumul din Capitală a trecut pragul de validare. La întrebarea despre prevenirea consumului de droguri, aproape 85% au răspuns ”Da”
Referendumul inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost validat. Bucureștenii au răspuns „DA” la întrebările din buletinele de vot, despre cu vor fi distribuiți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector, cum vor emise autorizațiile de construire, dar și despre implementarea unui program de prevenire a consumului de droguri în școlile din București. Până la ora difuzării reportajului la Ora de Știri, primarii de sectoare nu au avut reacții în ceea ce privește rezultatele.
Din cei aproape 1,8 milioane de bucureșteni cu drept de vot, 732.129 s-au prezentat la urne ca sa voteze referendumul. Pragul necesar validării de 30% a fost depășit. Alegătorii au fost invitați să răspundă la trei întrebări la referendumul convocat de Nicușor Dan.
– „Sunteţi de acord ca primarul general al municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului? 66% dintre bucureștenii prezenți la urne au răspuns „DA”
– „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti? 64% dintre bucureștenii prezenți la urne au răspuns „DA”
– „Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?” 84% dintre bucureștenii prezenți la urne au răspuns „DA”
Ce spun Specialiștii în administrație publică
Specialiștii în administrație publică au explicat că e nevoie acum ca Parlamentul să adopte legi care să reflecte opțiunile bucureștenilor.
Dragoş Dincă, prof. univ., Administraţie Publică, SNSPA: În acest moment trebuie modificat Codul Administrativ în primul rând și legislația în materie de construire. Cine va face proiectele de lege rămâne de văzut. Poate să le scrie Administrația Locală a Bucureștiului sau parlamentarii, însă este cale foarte lungă pentru a pune efectiv în practică ccea ce s-a propus prin acest referendum. Pentru că vorbim de mecanismul parlamentar care poate să dureze luni sau ani. Am avut un caz similiar în ceea ce înseamnă reducerea numărului de parlamentari. Nici astăzi nu au fost puse în aplicare rezultatele acelui referendum.
Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: Nu cred că partidele politice pot să ignore voința a 500.000 de bucureșteni, însă, pentru siguranță, solicit partidelor politice ca până la alegerile de săptămâna viitoare să se pronunțe cu privire la transpunerea în legislație a rezultatului referendumului.
Prezența la vot
La votul de duminică s-au prezentat 9,457,861 de persoane, atât din țară cât și din diasporă. Procentul în țară a fost un pic mai mic, undeva la 47,99%. Adică au venit la vot 8,643,462 de persoane din țară.
Fruntașe au fost județele Ilfov, Cluj și Giurgiu. În Ilfov au votat 62,90% dintre cei înscriși pe liste,
adică 268,467 de persoane. În Cluj a fost procentul de 57,38% iar în Giurgiu au votat 118,024 de
persoane, adică 55,31%.
Cea mai proastă prezență la vot a fost în județul Vaslui, unde au fost 144,621 de persoane, adică
33,91%.
În Capitală, de asemenea, a fost un procentaj foarte bun al prezenței la vot, undeva la 52,10%, adică s-au prezentat 929,628 de persoane din 1,784,153 de persoane înscrise.
Sectoarele fruntașe au fost 1,64 cu 59,87%, 58,15% și, respectiv, 54,08%.
Referendul de asemenea a trecut, el urmează să fie validat, cu 732,132 de voturi.
Sectorul 1 a avut un procent de 45,43%, sectorul 2 – 42,57%, sectorul 3 – 35,04%, 43,63% s-au înregistrat în sectorul 4, în sectorul 5 -39,19%, iar în sectorul 6 – 43,86%.
Pe site-ul autorității electorale permanente, se pot vedea rezultatele în timp real, ceea ce cuprinde datele
de pe tabletele din secțiile de votare, cât și din procesele verbale.