Presiune în creștere pe spitale, mai ales în cele cu focare Covid. Autoritățile au început să detașeze personal între unitățile sanitare
Presiunea este în creștere în spitalele din Iași. Numai la „Sfântul Spiridon”, aproximativ 200 de angajați au intrat în carantină după ce au stat în preajma unei persoane pozitive. Și la Spitalul de Boli Infecțioase sunt focare de Covid la cadrele medicale.
Anchetele epidemiologice au arătat că cei mai mulţi s-au infectat de la copiii care au adus virusul acasă.
VASILE CEPOI, director DSP Iași: Un număr mare dintre cadrele medicale se infectează din comunitate, din relația cu copiii care merg la școală, fapt care duce la o scădere a capacității noastre de a prelua pacienți.
Și în județul Neamț sunt 124 de cazuri pozitive raportate în rândul personalului medico-sanitar.
Radu Firăstrău, director DSP Neamț: În Spitalul Judeţean, în anumite secţii, și avem şi un focar la Spitalul Sfântul Nicolae din Roman, spital de psihiatrie. Din această cauză, activitatea în unele secţii va fi îngreunată.
În Bucureşti, la Witting, internările au fost suspendate până pe 3 februarie la Chirurgie şi la Medicină Internă. Mai nou, toţi angajaţii sunt testaţi la intrarea în tură şi deja au fost depistaţi 19 pozitivi.
În toată ţara sunt peste 150 de focare de Covid în spitale, centre de dializă, servicii de ambulanţă, direcţii de sănătate publică şi alte unităţi sanitare, cu peste 1.800 de cazuri la personalul medical şi pacienţi. 18 focare cu 123 de cazuri sunt doar în Capitală.
RAED ARAFAT, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Dacă se consideră că este nevoie, putem înlocui pe timp scurt, cât este carantinarea sau izolarea, cu personal detaşat. Personalul detașat e în creștere.
La Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” sunt 30 de cazuri de Covid în rândul personalului, dar izolate.
ADRIAN MARINESCU director medical, Institutul „Matei Balș” București: E clar că în momentul în care se infectează în situaţia de faţă, când avem o activitate mai mult decât intensă, şi avem și centru de valuare, şi de testare, şi de vaccinare, există impact. Personalul e vaccinat şi vorbim de o perioadă de carantină de 7 zile. Contează.
La Matei Balş, ajung câte 300 de pacienţi pe zi, cât în vârful valului 4. Iar 10 la sută sunt internaţi. În toată ţara, sunt peste 730 de bolnavi la ATI. Deja sunt spitale care cer transferul celor în stare gravă din lipsă de locuri. Numărul solicitărilor s-a triplat într-o săptămână. Iar dacă infectările cresc, săptămâna viitoare am putea avea peste o mie de bolnavi la ATI, spun autoritățile.
ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii: Cifrele cu 4 în față nu sunt excluse. Aceată evoluție ne așteptăm să dureze cel puțin două săptămâni, până cel puțin pe 10 februarie, iar un trend descendent o să schimbe datele problemei și din punct de vedere al sistemului de sănătate care, în anumite județe, dă semne de blocare.
În judeţul Cluj, sunt cele mai multe paturi de Covid ocupate – 68 la sută. La 75 la sută, şcolile trec la cursuri online.