Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol joacă golf pentru a se pregăti de viitoarele întâlniri cu Trump
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a început recent să joace golf, pentru prima dată în opt ani, în pregătirea viitoarelor întâlniri cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a confirmat marţi biroul de presă al liderului de la Seul, relatează Reuters.
Presa sud-coreeană a relatat că Yoon a vizitat sâmbătă un teren de golf, biroul său precizând că preşedintele a jucat ultima dată acest sport în 2016.
Într-o conferinţă de presă joi, după ce l-a felicitat telefonic pe Trump pentru victoria sa în alegerile din SUA, Yoon a afirmat că „o mulţime de oameni apropiaţi preşedintelui Trump” i-au spus că el şi viitorul lider de la Casa Albă au „o chimie bună”.
Foşti oficiali ai administraţiei Trump şi republicani influenţi s-au oferit să ajute la construirea legăturilor cu viitorul preşedinte, a adăugat el.
Analiştii spun că Yoon ar putea încerca să găsească o modalitate de a valorifica o prietenie personală cu Trump pentru a promova interesele Seulului, în contextul în care vor intra în joc, în al doilea mandat, planurile lui Trump privind politica externă „America pe primul loc” şi stilul său imprevizibil.
Companiile sud-coreene se bazează foarte mult pe comerţul cu Statele Unite, iar în timpul primului mandat al lui Trump, cele două ţări s-au ciocnit cu privire la împărţirea costurilor pentru cei aproximativ 28.500 de soldaţi americani staţionaţi în Coreea de Sud, o moştenire a războiului coreean din 1950-1953.
Oficialii de la Seul lucrează pentru a pregăti schimbări economice semnificative, în timp ce Yoon a cerut duminică discuţii guvernamentale şi industriale pentru a se pregăti pentru întoarcerea lui Trump.
Personalităţile similare şi abordările de outsider ale lui Trump şi Yoon i-ar putea ajuta să se înţeleagă, a spus Ramon Pacheco Pardo, specialist în afaceri coreene la King’s College din Londra.
„De asemenea, cred că Yoon este în general foarte apreciat de factorii de decizie politică din Statele Unite, ceea ce îl va ajuta, oricine îl va consilia pe Trump în politica externă”, a adăugat el.
Bruce Klingner, de la Fundaţia Heritage din Washington, este de acord că cei doi ar putea dezvolta o relaţie puternică, dar a avertizat că ar putea să nu fie suficient pentru a scuti Coreea de Sud de un impact negativ.
„În timp ce mulţi lideri vor încerca să reproducă prietenia pe care Shinzo Abe a avut-o cu Trump, nu există dovezi că relaţia personală a dus la beneficii tangibile şi convingătoare pentru Japonia”, a adăugat fostul analist CIA, referindu-se la fostul prim-ministru japonez asasinat.
Tokyo a fost tratat la fel ca Seulul în discuţiile controversate privind împărţirea costurilor militare, a adăugat el.
sursa Agerpres