Preşedintele solicită reexaminarea Legii prosumatorilor: Încurajez soluţii care să reducă povara costurilor prea mari
Producătorii casnici de energie verde trebuie să mai aştepte până când vor putea trimite electricitate în sistem. Legea care prevede obligațiile prosumatorilor se întoarce la Parlament. Președintele Iohannis refuză să o promulge din cauza articolului care îi obligă pe prosumatori să instaleze, pe cheltuiala proprie, dispozitive de stocare a electricităţii. Ministrul Energiei confirmă că legea trebuie revizuită, iar cei care produc energie verde trebuie să fie sprijiniţi.
Senatorii și deputații trebuie să reexamineze legea, după ce președintele le-a semnalat că noile prevederi i-ar putea descuraja pe oameni să își instaleze panouri solare. Zilele trecute și premierul a criticat modul în care ar trebui aplicată această lege.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule: ce putere instalată va fi, cât va produce în România într-un an, în cât timp ajung la maturitate aceste proiecte. Păi, măi, domnule ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin fondul de modernizare, mintea ta n-a putut gândi că-ți trebuie zonă de stocare?
În forma actuală, legea obligă prosumatorii ca până la finalul anului 2027 să aibă, pe cheltuiala proprie, instalaţii de stocare a energiei electrice. De altfel, până în 2030, România și-a propus să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, adică 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Acum este mingea înapoi la Parlament, să se uite atent la prevederile legislative. Principial vorbind, când impui obligație trebe să pui la dispoziție și instrument de sprijin. Pentru românii care și-au montat deja panouri să aibă instrument la care să poată apela pentru montarea acestor baterii.
Experții în energie spun că legea ar trebui să îi încurajeze pe oameni să folosească panouri fotovoltaice.
Eugenia Gusilov, analist în domeniul energiei: Trebuie clarificate anumite lucruri cum ar fi pragul – cine trebuie să instaleze aceste capacități de stocare, pentru că într-o parte se menționează în fine cei care au 3 KW stocați putere, în alte parte e mai mare. Nu poți să vii să institui obligație unor oameni care deja au finanțat din propriile buzunare, o parte dintre ei.
Până acum, aproape 140.000 de prosumatori au instalat peste 1,7 Gigawați surse de energie conectate la rețea