Președintele României, premiat de Consiliul Atlantic. Distincția, o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european. Iohannis: ”SUA nu au un aliat mai bun decât România”

9 mai 2024, 07:32 (actualizat 9 mai 2024, 12:51)

Preşedintele României a primit o distincţie importantă, acordată de Consiliul Atlantic din Statele Unite. Prestigioasa fundaţie americană a decis ca pentru 2024 premiul să ajungă la Klaus Iohannis drept recunoaştere a carierei şi a rolului său de lider transatlantic şi european. Ceremonia s-a desfăşurat într-un cadru elegant şi în prezenţa a 600 de invitaţi. În discursul său, Klaus Iohannis a dedicat premiul românilor, dar şi parteneriatului şi prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul Atlantic din SUA.

Eforturile Romaniei din ultimii 20 de ani ca membră a NATO au fost redate într-un scurt film de prezentare care a precedat momentul premierii președintelui Klaus Iohannis.

Premiul i-a fost înmânat de Stephen J. Hadley fost consilier de securitate al președintelui american George W. Bush, un prieten vechi al României și un martor remarcabil al parcursului României în ultimii 20 de ani.

Klaus Iohannis a spus în discursul său că acceptă premiul ca o recunoaștere a acestui parcurs de 20 de ani în care România și cetățenii săi au luat decizii curajoase și au fost la înălțimea angajamentelor de consolidare a securității într-o zonă foarte tulbure a Europei. România, a spus președintele, este, în acest moment, un pilon de securitate în Europa centrală și de sud-est, iar SUA nu pot avea un aliat mai bun.

Despre parcursul României de la dictatură la partener strategic și de încredere al SUA a vorbit într-un discurs emoționant și foarte personal și președintele Atlantic Council, Frederick Kempe. Acesta și-a amintit că a cunoscut foarte bine România lui Ceaușescu în perioada în care era jurnalist la World Street Journal.

Preşedintele României Klaus Iohannis este primul şef de stat european care primește premiul Distinguished International Leadership Award, în cei 24 de ani de la înfiinţarea distincțiilor.

Stephen J. Hadley, președintele Consiliului consultativ internațional din cadrul Institutului Consiliul Atlantic, a notat că ”din primele zile ale carierei de profesor de fizică în orașul Sibiu și până la poziția de lider al României, președintele Klaus Iohannis a avut permanent o viziune asupra viitorului țării sale”. (…) Sărbătorindu-l pe președintele Iohannis în această seară, sperăm că principiile sale de a conduce să-i inspire pe ceilalţi, pentru a-şi înfrunta propriile momente istorice, aşa cum el a făcut-o, cu curaj, dedicare şi mai presus de toate cu viziune.

De-a lungul carierei, președintele Iohannis a condus țara prin asigurarea independenței justiției și prin consolidarea statului de drept, intensificând participarea electorală, protejând drepturile minorităților și reformând sistemul educațional al României. A arătat ce pot realiza națiunile care au viziune, printr-un angajament constant față de sistemul democratic, prin corectitudine, încredere și stat de drept”, a precizat Hadley.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut în Washington, D.C. o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership.

În discursul său, Klaus Iohannis a spus că acceptă premiul că o recunoaștere a parcursului de 20 de ani în care România și cetățenii săi au luat decizii curajoase. El a vorbit și despre ajutorul acordat de România Ucrainei de la începutul războiului.

Președintele Klaus Iohannis: În calitate de Președinte al României, vă pot spune că România s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina. Peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România căutând refugiu, siguranță și liberă trecere.

Aproape 40.000 de copii învață acum în sălile de clasă românești. Milioane de tone de asistență umanitară au trecut în Ucraina prin și din România. România a ajutat, de asemenea, Ucraina să mențină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice și facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale – aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile românești de pe Dunăre și Marea Neagră, a adăugat președintele român.

Toate aceste eforturi continuă, atât timp cât este nevoie, pentru că suntem conștienți de rolul cheie pe care România îl are în a ajuta Ucraina să obțină victoria și pacea, să reușească economic și să se integreze în Uniunea Europeană, a dat asigurări Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Iohannis: Cred că vom găsi o soluţie ca România să trimită în Ucraina un sistem Patriot

Așadar, mesajul meu pentru voi în această seară este: România a abordat cu seriozitate apelul – „ce poate face America împreună cu Europa Centrală”. Lucrăm împreună pentru a ne consolida securitatea colectivă, pentru a promova libertatea și progresul economic și pentru a ne asigura că democrația continuă să ofere rezultate. Este responsabilitatea noastră comună și puteți conta pe capacitatea noastră de a o îndeplini. Pentru că Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România. Dedic acest premiu tuturor românilor, precum și parteneriatului și prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii. Mulțumesc foarte mult!, a mai spus președintele Iohannis.

Faptul că am primit această distincție arată că la DC s-a înțeles rolul rostul, importanta statelor noastre care au fost până acum puțin timp în blocul comunist și acum suntem poate exemple grăitoare despre felul în care o democrație autentică transformă o societate, a subliniat președintele.

Michelle Yeoh, și Michelle Yeoh, actriță, producător și ambasador onorific al ONU, se află printre laureații din 2024 ai prestigioasului premiu anual al organizației Atlantic Council.

Au mai fost premiați de Consiliul Atlantic Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului, generalul Christopher Cavoli, comandantul Forțelor Aliate din Europa.

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, cunoscute și ca „Oscarurile Washingtonului”, s-a desfășurat la hotelul Waldorf Astoria din Washington DC în prezența a peste 600 de invitați, lideri din mediul politic, de business și neguvernamental din capitala americană.

”Este un hotel cu o istorie foarte interesantă, a aparținut chiar fostului presedinte al SUA, Donald Trump, care a renunțat la el în urmă cu câțiva ani.

Președintele KIaus Iohannis a stat la masă cu doi români cu cariera de succes în Statele Unite. Este vorba de fondatorul UiPath, Daniel Dineş si de seful Camerei Reprezentantilor din Arizona, Ben Toma, a transmis jurnalista TVR Ramona Avramescu.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip ”think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.

Organizația a fost fondată cu misiunea declarată de a încuraja continuarea cooperării dintre America de Nord și Europa, care a început după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Consiliul Atlantic promovează conducerea constructivă și implicarea în afacerile internaționale, pe baza rolului central al Comunității Atlantice în abordarea provocărilor globale. Consiliul oferă un forum esențial pentru navigarea schimbărilor economice și politice dramatice care definesc secolul XXI prin informarea și galvanizarea rețelei sale unice de lideri mondiali”, arată descrierea de pe pagina Consiliului Atlantic.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis: Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care întruchipează esenţa relaţiei transatlantice şi care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.).

Printre laureaţii din trecut se numără:

  • preşedinţii americani George W. Bush, William J. Clinton, George H.W. Bush şi vicepreşedintele de atunci Joe Biden,
  • preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,
  • actualii şi foştii directori generali ai Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva şi Christine Lagarde,
  • directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala,
  • secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,
  • artişti precum Dua Lipa, Lionel Richie, Bono, Gloria Estefan şi Renée Fleming.

Klaus Iohannis şi-a început marţi vizita la Washington, D.C, fiind primit de preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.

Joi, la ora 11.30, ora locală (18.30, ora României), Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe şeful statului în Statele Unite ale Americii fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă