Președintele interimar al României, după videoconferința convocată de premierul Marii Britanii pe teme de securitate: Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a luat parte, sâmbătă, la reuniunea în format de videoconferință convocată de prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Keir Starmer, în contextul negocierilor pentru un armistițiu în Ucraina.
Ședința a durat aproximativ două ore.
Conferința a fost anunțată în comunicatul de presă în care șeful executivului de la Londra a salutat agrearea de către SUA și Ucraina a termenilor unui acord de încetare a focului pentru 30 de zile.
„Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esențială. Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina și pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile și corecte. O încetare necondiționată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Rusia trebuie să fie de acord cu aceasta„, a transmis președintele interimar al României, Ilie Bolojan, la finalul reuniunii virtuale.
Moscova se lasă însă convinsă greu.

Kremlinul continuă să ridice pretenții și invocă necesitatea unor discuții privind, practic, toate motivele ce au stat la baza deciziei de a invada țara vecină.

Zelenski crede că Putin pregătește respingerea armistițiului, dar îi este teamă să i se opună direct președintelui Trump
Întrebat, vineri, dacă România ar cere administrației americane, cum a făcut Polonia, să instaleze pe teritoriul național arme nucleare, ca măsură de descurajare în fața unei eventuale agresiuni rusești, președintele interimar, Ilie Bolojan, a subliniat importanța apărării sub umbrela NATO.
„Cred că pentru fiecare țară este importantă securitatea și siguranța ei. Ce s-a făcut în acești ani în România consider că este un lucru bun și faptul că avem umbrela NATO deasupra noastră, că avem bazele militare ale aliaților americani și europeni în țara noastră – sunt condiții care ne asigură o protecție și o pace în România. În ceea ce privește strategii care să ducă la consolidarea apărării țării noastre, cred că orice fel de formulă prin care acest flanc de est al NATO este consolidat este un lucru bun, dar cel puțin în situația de astăzi cred că ceea ce avem în momentul de față – prezență militară, planuri de apărare NATO – sunt suficiente în momentul de față”, a răspuns Ilie Bolojan.
Joi, președintele interimar al României a fost întrebat, la Europa FM, cât de mare este riscul extinderii conflictului din Ucraina, pe o scară de la 1 la 10.
‘Dacă ar fi să dau o notă, ar fi nota 1. (…) E greu să eliminăm în totalitate riscul, dar cred că este un risc foarte scăzut. În schimb, faptul că țările Uniunii Europene și țările europene pe bună dreptate, corect, legitim, conform dreptului internațional, susțin Ucraina, face ca Rusia nu doar să poarte un război clasic, să spunem, cu Ucraina, ci să existe un război de tip hibrid care în mod evident încurajează disensiunile din toate țările europene, încurajează neînțelegerile dintre ele, pentru că dacă țările europene își consumă energiile pe care le au pentru a rezolva problemele dintre ele, pentru a rezolva probleme din interior, nu mai au energia necesară să se ocupe de această susținere. Și în aceste situații, sigur, știm ce s-a întâmplat în Moldova și anul trecut. Vedem ce se întâmplă. Ei sunt primii, sunt cei mai vulnerabili la acest război hibrid, dar nici noi nu suntem departe și tot ce înseamnă Flancul estic este în această realitate și din punctul acesta de vedere cred că o măsură asiguratorie de a se întări acest Flanc estic este una care ne asigură ca și dacă nota crește, nu se întâmplă nimic pentru noi‘, a răspuns Bolojan.
Președintele interimar a afirmat că o înțelegere de încetare a focului în Ucraina ar fi un mare câștig.
‘Situația din Ucraina este complicată. Și deci e greu de presupus că lucrurile se vor rezolva într-un termen scurt. Ce este important? Cred că dacă se ajunge la o înțelegere de încetare a focului, este un mare câștig. (…) Sper să se ajungă la această chestiune. Vedeți, acum, așa cum par lucrurile, practic o decizie ar ține în principal de partea rusă și vom vedea astăzi, mâine, dacă se va ajunge la o înțelegere din acest punct de vedere. Dacă însă acest armistițiu nu este urmat de discuții cât se poate de consistente pentru a se ajunge la o soluție care să asigure totuși o înțelegere durabilă și o încetare a focului pe termen lung, chiar dacă un tratat de pace va fi greu de închis, atunci există riscul, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, să fie doar un intermezzo între o nouă acțiune militară‘, a spus el.
Bolojan a subliniat importanța susținerii Ucrainei din punct de vedere militar și logistic.
‘Și cred că toți oamenii raționali înțeleg că de fapt o susținere a Ucrainei în această situație, din punct de vedere militar, dar nu cu trupe, ca să ne înțelegem foarte bine, ci, nu știu, cu partea de dotări pe care România și celelalte țări îl mai au în stocuri. Cu partea de logistică. Este un lucru important pentru că pericolul este ținut departe de noi, de granițele României, de Moldova și o soluție din care să rezulte o Ucraină suverană, stabilă, este de preferat și sper să se ajungă într-o situație de genul acesta, dar e greu să fac anticipări pe această temă și este evident că ceea ce fac Statele Unite de a încerca să se ajungă la astfel de soluție poate fi criticat ca metode, dar pe fond este o soluție bună și corectă și sper să se ajungă la o soluție‘, a arătat președintele interimar.