Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal: Este nevoie de opt contribuabili pentru fiecare soldat pentru a putea finanța armata

Premierul Ucrainei, Denis Șmîhal / Foto: Profimedia Images
4 martie 2024, 16:37 (actualizat 4 martie 2024, 16:45)

Guvernul ucrainean are nevoie de opt contribuabili pentru fiecare soldat pentru a se asigura că bugetul de stat are suficiente fonduri pentru armată, a declarat prim-ministrul ucrainean, Denîs Șmîhal, în timpul unei conferințe de presă, potrivit The Kyiv Independent.

Cifra este mai mare decât numărul pe care președintele Volodimir Zelenski l-a menționat în cadrul unei conferințe de presă din luna decembrie 2023, când a spus că „este nevoie de șase civili care plătesc taxe pentru a finanța un soldat”.

Zelenski a declarat la conferința de presă de sfârșit de an că liderii militari ucraineni au propus să mobilizeze până la 500.000 de recruți suplimentari, ceea ce ar putea costa statul 13,4 miliarde de dolari.

Guvernul ucrainean trebuie să găsească un echilibru între mobilizarea unui număr suficient de oameni pentru a lupta și, în același timp, să se asigure că țara continuă să funcționeze, iar armata este finanțată în mod adecvat de către contribuabili.

Șmîhal a declarat că, potrivit estimărilor actuale ale guvernului, 700.000 de persoane vor fi scutite de mobilizare din motive economice.

Printre acestea se numără, de exemplu, cei care lucrează în industrii critice sau pentru companii care generează profituri peste medie pentru stat, a precizat premierul ucrainean.

Guvernul a înaintat Parlamentului Ucrainei un nou proiect de lege privind mobilizarea la 30 ianuarie, la mai mult de două săptămâni după ce și-a retras versiunea inițială, controversată.

Parlamentul ucrainean a susținut proiectul de lege actualizat privind mobilizarea în prima lectură la 7 februarie. Pentru a deveni lege, proiectele de lege trebuie să fie adoptate de parlament în două lecturi și semnate de președinte.

Întreprinderile ucrainene, îngrijorate de un proiect de lege privind mobilizarea

Potrivit rapoartelor, întreprinderile ucrainene sunt îngrijorate că, printre altele, noua lege ar submina sectorul de export al țării și ar duce la o lipsă masivă de personal din cauza anumitor dispoziții ale noului proiect legislativ, inclusiv convocările online.

Consiliul de Afaceri ucrainean a solicitat eliminarea anumitor propuneri care ar putea afecta întreprinderile care funcționează deja în modul de „supraviețuire” înainte de următoarea lectură, a raportat Reuters la 19 februarie.

Consiliul se teme că firmele care aprovizionează forțele armate ar putea pierde personal și se opune dispozițiilor din proiectul de lege care permit armatei să confiște vehicule deținute de persoane private fără o supraveghere semnificativă, precum și anunțurilor de recrutare trimise cetățenilor online.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite