Premierul Spaniei cere din nou timp pentru a stabili cauzele penei uriaşe de curent care a lovit Peninsula Iberică

Pedro Sanchez / Foto: Profimedia Images
7 mai 2025, 14:10 (actualizat 7 mai 2025, 14:12)

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a cerut din nou „timp” pentru a stabili cauzele penei uriaşe de curent care a lovit Peninsula Iberică pe 28 aprilie, dând asigurări din nou că nu există „nicio dovadă” în acest stadiu care să permită incriminarea energiilor regenerabile, relatează AFP.

„Procesul va dura, pentru că vor trebui examinate în mod minuţios circa 756 de milioane de date”, a explicat liderul socialist în cadrul unei audieri în faţa Congresului consacrată acestui incident, scrie Agerpres.

„Cetăţenii vor să ştie ce s-a întâmplat. Vreau să-i asigur că şi guvernul vrea acelaşi lucru”, a adăugat el, promiţând să meargă „la fondul problemei”. „Ceea ce nu vom face este să închidem dezbaterea prematur. Nu vom trage concluzii pripite”, a mai spus Sanchez.

În faţa deputaţilor, şeful guvernului a explicat că pana a început cu trei incidente distincte într-un foarte scurt interval de timp şi nu cu două, aşa cum au indicat iniţial autorităţile. Cel de-al treilea, care nu a putut fi depăşit, a lăsat ţara fără curent.

„Informaţia tehnică preliminară ne spune că o perturbare a fost înregistrată mai întâi în sudul Spaniei, ceea ce ar fi putut genera această pierdere de producţie, şi câteva secunde mai târziu, au avut loc altele două, de această dată în sud-vestul ţării”, a intrat el în detalii.

Potrivit premierului spaniol, „sistemul a reuşit să depăşească primele două perturbări”, dar „nu a putut să o izoleze pe a treia”, care s-a extins la întregul sistem electric al peninsulei, a adăugat Sanchez.

Ministrul tranziţiei ecologice, Sara Aagesen, anunţase deja luni că au fost identificate trei incidente, produse în mai puţin de 30 de secunde.

Potrivit autorităţilor, 15 gigawaţi de electricitate, respectiv echivalentul a 60% din consumul spaniol de electricitate, au fost pierduţi subit din sistem pe 28 aprilie, la ora locală 12:33 (10:33 GMT), un fenomen calificat drept „fără precedent” de guvern.

După acest incident, mai mulţi experţi au dat vina pe boom-ul energiilor regenerabile şi pe posibilul lor impact asupra stabilităţii reţelei, ceea ce a făcut ca dreapta spaniolă să ceară prelungirea funcţionării a cinci centrale nucleare în operare.

Până în prezent, „nu există nicio probă empirică pentru a spune că incidentul a fost provocat de un exces de regenerabile sau de lipsa de centrale nucleare în Spania”, a subliniat miercuri Sanchez, cum a făcut-o de mai multe ori după 28 aprilie.

Un discurs denunţat de liderul opoziţiei, conservatorul Alberto Nunez Feijoo: „Ce ruşine, dle Sanchez! Ce ruşine!”, a spus el, dând asigurări că opoziţia nu va permite ca acest incident să treacă fără demisii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite