Premierul palestinian, Mohammad Mustafa: Suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţile imediat după război

Fâșia Gaza. Sursa foto: Profimedia Images
Fâșia Gaza. Sursa foto: Profimedia Images
6 iunie 2024, 20:43 (actualizat 6 iunie 2024, 20:47)

Prim-ministrul palestinian Mohammad Mustafa a declarat joi, la Bagdad, că Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Cisiordania ocupată, este pregătită să restabilească o conducere palestiniană „unificată” după războiul care devastează Fâşia Gaza, potrivit AFP.

De la ciocnirile fratricide din 2007, conducerea palestiniană este împărţită între Autoritatea Palestiniană, condusă de mişcarea Fatah a lui Mahmoud Abbas, care deţine o putere limitată în Cisiordania, şi mişcarea islamistă Hamas, care controlează de atunci Fâşia Gaza.

Suntem pregătiţi, ca palestinieni, să ne asumăm responsabilităţile imediat după (războiul din Gaza) pentru a ajuta (…) la restabilirea unităţii poporului şi conducerii palestiniene„, a declarat Mustafa la o conferinţă de presă alături de ministrul irakian de externe Fuad Hussein.

De asemenea, trebuie să ne pregătim pentru crearea unui stat (palestinian) şi pentru responsabilităţile care vin odată cu acesta„, a adăugat el, la câteva zile după recunoaşterea statului Palestina de către Spania, Irlanda şi Norvegia.

Citește și: Condiţii îngrozitoare în Gaza, la Al-Mawasi: O toaletă la 4.000 de persoane

Cu toate acestea, rolul Autorităţii Palestiniene după război rămâne incert, din cauza influenţei sale limitate în Gaza şi a refuzului premierului israelian Benjamin Netanyahu de a lua în considerare un viitor stat palestinian.

Citește și: Liderii din 17 state, între care și România, au semnat o declarație referitoare la situația din Gaza: „Sprijinim pe deplin demersurile pentru un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor”

La vârful statului israelian au apărut disensiuni cu privire la scenariul de după război în Fâşia Gaza, într-un moment în care guvernul susţine că duce „bătălia decisivă” pentru a anihila mişcarea palestiniană Hamas.

Washingtonul a transmis la sfârşitul lunii martie că o „Autoritate Palestiniană revitalizată” ar putea juca un rol în „crearea condiţiilor pentru stabilitate atât în Cisiordania, cât şi în Gaza”.

Această idee este respinsă de Netanyahu, care crede că Autoritatea Palestiniană, care a fost alungată din Gaza în 2007 de Hamas şi acuzată de „sprijinirea” şi „finanţarea terorismului”, nu este „cu siguranţă” o opţiune pentru a conduce Fâşia Gaza. Preluare Agerpres

Citește și: Un posibil armistițiu în Gaza declanșează o criză politică în Israel. Netanyahu a dat asigurări că eliminarea Hamas este prioritară

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite