Premierul Mihai Tudose: Nu se desființează Pilonul II de pensii, Dumnezeule! Ministrul Finanțelor a revenit asupra declarației sale

29 iunie 2017, 15:37

Guvernul va desființa Pilonul II de pensii, a declarat Ionuț Mișa după audierile din Parlament.

În doar câteva minute, bursa a scăzut cu 3 procente. Investitorii au vândut agresiv, de teamă că fondurile de pensii vor dispărea. Şi leul s-a depreciat faţă de celelalte valute europene pe cursul interbancar.

3 ore mai târziu, acelaşi Ionuţ Mişa contrazicea propria declaraţie dată reporterilor.

Nu e prima dată când Pilonul II de pensii este implicat într-o controversă de amploare. Acum câteva luni, ideea naţionalizării Pilonului II de pensii a dat naştere unui adevărat scandal, în care a fost implicată compania olandeză NN, care a şi fost amendată de ASF.

NN îşi avertizase clienţii că fondurile private de pensii ar putea fi naţionalizate.

ACTUALIZARE „Da, a început cu stângul, sper de-acum încolo să înceapă cu dreptul (…) Am înțeles că, neavând obișnuința să vorbească cu atât de mulți oameni ca dumneavoastră care pun întrebări în același timp, o fi răspuns la altă întrebare din spate”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea.

„În programul de guvernare nu este prevăzută desființarea sau naționalizarea Pilonului II de pensii. Dacă cineva vrea să facă lucrul ăsta poate s-o facă, dar din alt guvern. Nu cu ăsta”, a adăugat Dragnea.

„Din punctul meu de vedere, subiectul e închis”, a conchis el.

ACTUALIZARE Ministrul desemnat al Finanțelor a revenit asupra declarației sale.

„Menționez, nu se desființează Pilonul II de pensii și nu se naționalizează”, a precizat Ionuț Mișa.

ACTUALIZARE „(Pilonul II n.r.) Ce-i cu el? (…) Nu se desființează Dumnezeule, de unde scoateți? (…) Păi nu știu de ce a spus, o să-l întreb, cum să spună așa ceva? Nu se desființează, punct”, a declarat Mihai Tudose, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști pe holurile Parlamentului.

ACTUALIZARE „Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi”, a spus Mișa.

Potrivit acestuia, suma acumulată până în prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecărui contribuabil „și va fi la dispoziția lui să opteze dacă o direcționează către privat”.

„Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management și administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul… Există certificate de trezorerie care au un randament bun și aceste piloane plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obținând o dobândă mai bună și diferența o păstrează, deci nu în toate situațiile este un randament mai bun”, a mai arătat ministrul desemnat.

El a precizat că intenționează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului.

Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei.

„Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Mișa.

„Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor„, a mai arătat ministrul propus al Finanțelor.

În luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Președintele de la acel moment al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, declara, însă, că discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare.

În urma acestor discuții, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, și a decis retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă