Ministerul Finanțelor caută bani pentru majorările pe care Guvernul și le-a asumat anul acesta. Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori

26 aprilie 2024, 14:57 (actualizat 26 aprilie 2024, 19:10)

Ministerul Finanțelor caută bani pentru majorările de salarii și pensii pe care Guvernul și le-a asumat anul acesta. Informația apare într-un raport pe care Marcel Boloș l-a prezentat în ședința de Guvern, iar marile provocări sunt creșterile de salarii din sănătate şi asistenţă socială, majorarea soldelor militarilor, dar și pensiile care vor crește după recalcularea din toamnă. Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări astăzi că sunt bani pentru toate aceste măsuri.

Guvernul trebuie să găsească până la 1 septembrie 10 miliarde de lei de care e nevoie pentru a acoperi impactul creșterilor care vor apărea odată cu recalcularea pensiilor. Într-un memorandum prezentat în ședința de Guvern, ministrul Finanțelor a atras atenția și că odată cu majorările de salarii în Sănătate, Asistență Socială, dar și cu banii direcționați de Guvern către armată pentru soldați s-a ajuns la cheltuieli de 4,3 miliarde de lei.  Și a transmis  că trebuie să fie găsite surse de finanțare. Situația este foarte gravă, consideră senatorul liberal Florin Cîțu, fost premier și fost ministru de Finanțe.

Florin Cîțu, senator PNL: Pentru majoritatea ministerelor banii de salarii au fost folosiți deja. Pentru unele ministere, cum e Ministerul Apărării, pentru creșterile salariale trebuie să fie identificată o sursă de finanțare (….) și pentru pensii, iarăși nu sunt banii și trebuie alocați în bugetul asigurărilor sociale.

 De cealaltă parte, premierul spune că sunt bani pentru toate majorările stabilite de Executiv.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Sunt toţi banii, măsuraţi (…). Luni de dimineaţă, periodic, am cu domnul ministru, cu vicepremierii… Repet, lucrurile sunt sub control. Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. Cu adevărat, sunt nişte hotărâri judecătoreşti pe la Justiţie în care sunt nişte sume, câteodată mă ia şi pe mine ameţeala, unde nu s-a stat încă, nu au fost recunoscute de către statul român şi unde avem aceste discuţii. În rest, nu sunt probleme. Nici dacă ar fi, acele sume nu ar fi probleme pentru Guvernul României.

Întrebat în cât timp ar putea fi alocate toate sumele acestea, Marcel Ciolacu a spus: „La rectificare. În august. Aşa se întâmplă an de an. Dar chiar şi până în august, dacă există anumite probleme, se pot face modificări. Fiindcă ştiţi că am făcut şi anul trecut, şi aşa am ţinut deficitul sub control”.

Premierul a afirmat că au fost plătite toate sumele alocate pentru înzestrarea armatei.

„Sunt lucrurile chiar într-un echilibru. Cu adevărat, consider că priorităţile românilor au fost investiţiile în infrastructură. În rest, şi am vorbit şi astăzi cu ministrul Apărării şi cu vicepreşedintele Turciei, îmi doresc ca cât mai multe dintre achiziţiile pentru înzestrarea armatei să se producă pe teritoriul României. Asta a fost discuţia şi cu cancelarul Olaf Scholz şi cu cei interesaţi şi cu Ambasada Statelor Unite şi veţi vedea că se va dezvolta foarte mult industria de apărare în acest an”, a spus premierul Ciolacu. 

Ministerele Muncii și Energiei trebuie să plătească furnizorile de energie electrică 2,6 miliarde de lei, în contul compensării tarifelor plafonate aplicate populației. Economiștii susțin că Guvernul trebuie să fie prudent pentru a ține deficitul bugetar sub control.

Dragoș Cabat, analist financiar: Normal ar fi ca în cadrul discuțiilor de la Guvern să se înțeleagă. Dacă sunt bani nu mai era cazul să fie acest memorandum, dacă nu sunt bani situația trebuie recunoscută.

Bugetul pe anul în curs a fost fundamentat pe un deficit bugetar de 5% din PIB. Luni premierul se va întâlni luni cu miniștrii de Finanțe și Justiției pentru a discuta despre cum vor fi împărțiți banii. Rectificarea bugetară va fi făcută în luna august.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite