Premierul Ciolacu: Aprobăm o investiţie majoră în industria de apărare, modernizarea Uzinei Mecanice Cugir

Premierul Marcel Ciolacu (Foto: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO)
18 decembrie 2024, 12:21 (actualizat 18 decembrie 2024, 15:41)

Guvernul va aproba miercuri modernizarea Uzinei Mecanice Cugir, în baza unei investiţii de circa 410 milioane de lei, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„După aprobarea recentă a Strategiei industriei de apărare şi amplasamentul de investiţiei în fabrica de pulberi „Victoria”, anunţată în săptămânile trecute, un nou proiect a primit astăzi girul Guvernului din acest domeniu al producţiei de armament, este vorba despre modernizarea Uzinei mecanice Cugir în scopul creşterii capacităţii de producţie şi a diversificării gamei de fabricaţie a muniţiei de tip NATO”, a spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al guvernului. El a spus că investiţia este în valoare de aproximativ 410 milioane lei şi va fi finanţată de la bugetul de stat, durata de realizare a proiectului fiind estimată la 36 de luni, la trei ani.

„Reorientarea către o linie de producţie modernizată la uzina mecanică Cugir va determina creşterea eficienţei activităţii, standardizarea calităţii şi va aduce beneficii siguranţei şi flexibilizării producţiei de acolo. De asemenea, o informaţie de context, sectorul industriei de apărare constituie un segment de importanţă strategică a economiei noastre şi este menit să susţină efortul de pregătire pentru apărarea ţării, astfel încât să facă faţă propriilor nevoi şi să onoreze obligaţiile asumate în calitate de membru NATO al ţării noastre”, a mai afirmat Mihai Constantin. 

„Aprobăm azi şi o investiţie majoră în industria de apărare, modernizarea Uzinei Mecanice Cugir, proiect de circa 410 milioane de lei. Efectul va fi creşterea eficienţei activităţii şi asigurarea producţiei la standarde NATO”, a declarat Marcel Ciolacu, în şedinţa de guvern.

Istoria fabricii datează din 1799, când au fost puse bazele atelierelor de fabricare a otelului in Cugir, una dintre primele fabrici metalurgice din Transilvania, avand ca profil otelul. Motivele care au determinat autoritatile Austro-Ungare sa infiinteze aceasta fabrica  au fost mineritul ce se practica in jurul localitatii si conditiile naturale favorabile. Calitatea otelului produs aici a fost apreciata atat in interiorul Impreriului Austro-Ungar, cat si in afara granitelor acestuia.

Extindera fabricii a inceput in 1926, prin constructia de noi hale de productie. Razboiul a dus la militarizarea fabricii care, la momentul respectiv, a fost condusa de specialisti in domeniul productiei de armament modern. Piese si ansamble pentru tehnici de artilerie au fost fabricate pe parcursul colaborarii cu compania londoneza „Vickers Armstrong Ltd.”

Preluarea de catre firma cehoslovaca „Zbrojowka-Brno” a dus la reproiectarea productiei de arme si munitie de infanterie, in baza documentatiei de licenta. Pe parcursul celui de-al doilea Razboi Mondial, concernul german”Herman Goring”  a preluat actiunile companiei.

Acumularea unei experiente sporite si potentialul tehnic ridicat au asigurat succesul in proiectarea si lansarea in productie a primei arme de conceptie romaneasca, pistolul mitraliera calibru 9mm, Parabellum, tip „Orita”. Dezvoltarea ulterioara a industriei in localitatea Cugir este legata de uzina, creandu-se de-a lungul timpului un bine-cunoscut brand, CUGIR.

Astăzi, Uzina Mecanică Cugir detine investitia „Modernizarea fabricatiei de armament de infanterie si munitie prin asimilarea de produse NATO”. Prin achizitia liniilor de productie pentru produse NATO, compania detine o baza tehnologica comparabila cele ale producatorilor consacrati din domeniul industriei de aparare.

Achizția de echipament si tehnologie pentru fabricarea capselor anti-corozive Boxer si munitiei de infanterie de calibru 5.56 x 45, 7,62 x 51 si 12,7 x 99 au dus la un nivel ridicat de automatizare, consum scazut de energie, precizie speciala in productie, produs finit de calitate superioara, flexibilitate, productivitate ridicata in munca.

Din punct de vedere strict tehnic, compania achizitioneaza tehnologie moderna pentru tuburile din alama si munitie necoroziva (specifica NATO), care deschide o perspectiva larga cu privire la asimiliarea ulterioara a altor tipuri de munitie

De mai bine de 200 de ani, Uzina Mecanică Cugir reprezintă simbolul şi totodată motorul  oraşului Cugir,  devenind în timp o tradiție moştenită de la bunici şi parinți,  cunoscand  in acest timp un proces continuu de înoire şi dezvoltare atât din punct de  vedere al dotărilor  cât şi al produselor realizate.

Numele unor producători de marca în domeniul productiei militare au fost asociate cu intreprinderea din Cugir (Skoda -H. Goering  in perioada razboiului, Vickers Armstrong  – Anglia,  Zbrojowska Brno- Cehoslovacia),  fapt care a condus la crearea, mentinerea si dezvoltarea permanenta a unei adevarate culturi tehnice in randul celor ce munceau aici si a populatiei orasului.

După trecerea in proprietatea statului obiectul de activitate a fost diversificat continuu prin dezvoltarea  de noi capacitati destinate produselor civile dintre care amintim doar cateva: masini unelte si agregate, produse electrocasnice, produse industriale (lanturi articulate, fuse textile, cuplaje electromagnetice etc).

După 1990,  uzina a trecut prin ample procese de restructurare si reorganizare,  iar din 2008 isi desfasoara activitatea strict  în sectorul producției militare. Din procesul de restructurare mentionam urmatoarele momente:
* in 2001 a fost creat un Joint Venture cu Daimler Chrysler –  Star Transmission Cugir
* în 2002, în colaborare cu Consiliul Județean Alba s-a creat Parcul  Industrial Cugir
* in februarie 2004, prin divizare parțială a societății, s-a constituit  Fabrica de Arme Cugir
* în noiembrie 2004 s-a externalizat activitatea fostei sucursale de produse electrocasnice
* în februarie 2005 s-a renunțat la producția de mașini unelte
* în 2007 s-a renunțat la Sculăria de pe platforma UMC I.

Astăzi, Uzina Mecanica  Cugir SA  dispune de investiţia „Modernizarea fabricaţiei de armament de infanterie şi muniţie prin asimilarea de produse NATO” și execută:

* munitie  cal. 12.7x 108 mm si cal. 14. 5x 114 mm in urmatoarele tipuri: ball, perforanta, incendiara, trasor si orice combinatie dintre acestea calibre
* munitie tip NATO:    cal 5.56x45mm,   cal 7.62x51mm,  cal 12.7x99mm cu tub de otel
* mitraliere  cal 12.7x108mm, 12.7x99mm (.50)  si cal 14.5×114 mm pe tripod si suporti de diferite tipuri si  tun de aviatie calibrul 23mm
* armament de infanterie cal 9mm Parrabellum (pistol semiautomat si pistol mitraliera)
* accesorii, piese de schimb si consumabile (benzi pentru cartuse, incarcatoare, masini de incarcat cartuse in banda etc)

sursa Agerpres / umcugir.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite