Premierul britanic a respins o ofertă pentru mobilitatea tinerilor între Uniunea Europeană și Regatul Unit

Burse pentru tineri, mobilitatea tinerilor. Sursa foto: Sam Balye/ Unsplash
20 aprilie 2024, 09:29 (actualizat 20 aprilie 2024, 14:48)

Premierul britanic Rishi Sunak a respins oferta Uniunii Europene de a încheia un acord post-Brexit care să le permită tinerilor britanici să locuiască, să studieze sau să lucreze în blocul comunitar timp de până la 4 ani, transmite The Guardian. Oferta era pe bază de reciprocitate.

Premierul a refuzat vineri propunerea surprinzătoare a Comisiei Europene privind un program de mobilitate pentru tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, după ce laburiștii au respins sugestia joi seară, menționând totodată că vor încerca „să îmbunătățească relația de lucru a Regatului Unit cu UE în limitele liniilor noastre roșii”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că acest program, care ar fi permis, de asemenea, tinerilor din UE să rămână în Regatul Unit pentru a lucra sau pentru a studia pentru aceeași perioadă de timp, ar fi constituit un domeniu în care ar fi putut exista „o colaborare mai strânsă”.

Subiectul este în interesul amândurora – cu cât avem mai multă mobilitate a tinerilor de ambele părți ale Canalului Mânecii, cu atât crește probabilitatea de a fi în relații bune, deoarece generația următoare se cunoaște astfel foarte bine, a declarat joi Ursula von der Leyen.

Dar guvernul britanic a indicat că Brexit-ul a pus capăt liberei circulații și că nu dorește să redeschidă această discuție, chiar și cu condiții stricte privind durata șederii.

Nu introducem un program de mobilitate a tinerilor la nivelul UE – libera circulație în UE a fost încheiată și nu există planuri de a o introduce„, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Cu toate acestea, executivul ar fi de acord să încheie acorduri cu fiecare stat membru în parte. Londra este dornică să încheie un acord cu Franța, de exemplu.

O sursă a declarat că Regatul Unit vrea „să aleagă cu grijă” țările cu care va încheia astfel de programe.

Programul de mobilitate a tinerilor nu ar fi o revenire la libertatea de circulație și, dacă se va conveni, va necesita o viză care are fix acest scop – YMS, dovada că se dispune de fonduri suficiente pentru trai și o asigurare de sănătate.

„În mod clar există o dezbatere care trebuie purtată cu privire la costurile și beneficiile unui program de mobilitate a tinerilor, dar mi se pare extrem de deprimant faptul că ambele partide politice majore, dintre care unul va forma guvernul după următoarele alegeri, nu cunosc diferența dintre libera circulație și un program limitat de mobilitate a tinerilor care implică vize”, a declarat pentru The Guardian Anand Menon, profesor de politică europeană și afaceri externe la King’s College London.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite