Pregătiri de Paște în satele din Moldova: ouă vopsite cu sfeclă, coji de ceapă și urzici
E săptămână mare și în casele credincioșilor sunt în toi pregătirile pentru Paște. În multe sate, se păstrează tradiția vopsirii ouălor în sfelcă, foi de ceapă sau de urzică.
În satul gălăţean Odaia Manolache, gospodinele se ajută unele pe altele în bucătărie. Fac împreună bunătăţile de Paşte. Vopsitul ouălelor le aduce, însă, cea mai mare bucurie. Folosesc şi acum metodele păstrate de la bunici, cu sfecla, coji de ceapă și frunze de urzică.
Pentru un model special, de frunze sau de petale, ouăle sunt înfăşurate în tifon sau ciorap curat. Apoi sunt puse la fiert.
Cu cântece vechi religioase, treburile din săptămâna mare sunt mai ușoare.
În satele din Moldova, gospodinele pun oule vopsite într-un coș cu grâu încolţit.
În noaptea de Înviere, în satele Moldovei se aşază un ou înroşit şi bănuţi într-o cană cu apă proaspătă, iar credincioşii se spală cu ea la venirea de la biserică pentru a avea un an îmbelşugat.