Prețul chiriilor crește în apropierea începerii noului an universitar. Studenții, nevoiți să-și găsească chiar și mai multe locuri de muncă pentru a se putea întreține
Gabriela este din Botoșani. Este studentă la psihologie. Locuiește în chirie în Florești, deoarece Clujul i se pare mult prea scump. Pe lângă facultate, este bonă și lucrează și la o cafenea.
Bernadett este masterandă la Facultatea de Geografie și a ales să se mute în chirie pentru a locui cu prietenul ei, după ce a stat o perioadă în cămin. Lucrează pentru a se putea întreține.
Mulți studenți din Cluj spun că prețurile mari nu asigură întotdeauna confortul pe care și-l doresc.
În Cluj-Napoca, cele mai căutate de studenți sunt garsonierele și apartamentele cu două camere. Iar ca zone, cei mai mulți preferă centrul Clujului, urmat de cartierele aflate în apropierea universităților.
Florina Pop, agent imobiliar: În centru putem să găsim apartament cu două camere și la 500-550 de euro. Dar, în medie, pentru zonele bune ale Clujului, o garsonieră are un preț de aproximativ 330 de euro. Apartamentele cu două camere, tot așa, o medie de 500 de euro.
Foarte cerute în acest an sunt și locurile de parcare, a căror chirie poate ajunge, în medie, la 50 de euro pe lună. Și la Iași, studenții se decid în această perioadă unde vor sta: la cămin sau în oraș, cu chirie. Universitățile de stat au aproape 14. 000 de locuri de cazare. Prețurile variază între 150 şi 650 de lei pe lună, în funcție de numărul de studenţi cazaţi în cameră, de dotări și de existența spaţiilor pentru gătit.
Bogdan Budeanu, director, Direcţia Servicii Studenţeşti, Universitatea Tudor Vladimirescu, Iaşi: Cel mai probabil, tarifele vor fi aprobate de către Senatul Universității după ce sunt discutate cu reprezentanții studenților în luna septembrie. Capacitatea de cazare a campusului cel mai probabil la fel va fi ca și în anul 2022-2023.
Studenții care vor mai mult confort, merg în chirie, la prețuri între 330 și 350 euro lunar pentru un aparament cu două camere.
Paul Tehuțu, manager, agenţie imobiliară: Piața imobiliară funcționează aproximativ la fel ca și anul trecut. Au fost pe parcursul acestui an ceva corecții de preț, dar undeva până la nivelul de 10% din valoare.
Specialiştii nu exclud ca spre sfârşitul lunii septembrie preţul chiriilor să mai crească.