Președintele a prelungit starea de urgență. Rămân valabile toate restricțiile de până acum și vor fi luate măsuri suplimentare. Unii lideri ai opoziției au reacționat dur

14 aprilie 2020, 22:52

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Pericolul nu a trecut, iar o relaxare cum văd că cer cu inconștineță unii politicieni ar duce la creștere vertiginoasă a cazurilor.

Cu aceste argumente, președintele a semnat decretul prin care prelungește cu 30 de zile starea de urgență în România. Rămân valabile toate restricțiile de până acum și vor fi luate măsuri suplimentare. Inclusiv pentru securitatea alimentară a populației, pentru a reflecta eventuala scădere a prețurilor energiei și gazelor naturale.

După cum au anunțat liderii opoziției, lucrurile ar putea să se complice la votul din Parlament.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu: Este evident că acest guvern nu este interesat de transparență și vrea să se folosească de această stare de urgență pentru a continua să se comporte autocratic. Nu e deloc o decizie ușoară. Suntem în fața unei dileme în care trebuie să cântărim cu mare atenție toate consecințele care se pot produce la nivelul cetățeanului.

Președintele Pro România, Victor Ponta: România are nevoie şi de o gândire pentru viitor şi are nevoie de răspunsuri la ce s-a întâmplat în aceste 30 de zile. Dacă dnul Iohannis şi dnul Orban refuză să vorbească cu societatea, atunci nu au cum să aibă votul nostru.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: Nu voi vota prelungirea stării de urgenţă. Se impun nişte măsuri pe care le consider umilitoare pentru cei în vârstă, care sunt trataţi ca nişte imaturi. Se sacrifică peste 3 milioane de bolnavi cronici care nu mai sunt trataţi, nu mai sunt operaţi. Nu există niciun fel de plan de repornire a economiei.

Și USR cere dialog pe tema măsurilor necesare în economie, deși susține demersul președintelui.

Dan Barna, președinte USR: Dincolo de măsura în sine, care este una pe care o vom susţine şi vota în Parlament, e necesar acest dialog. Pentru foarte mulţi din mediul privat există o pierdere semnificativă de venituri, aici măsurile sunt încă deficitare.

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări însă că Guvernul va lua măsuri care să susțină economia.

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Va fi nevoie de infuzie de capital, de continuare a proiectelor de infrastructură, de accelerare a procesului de digitalizare, de un audit extins la toate nivelurile administrației publice locale și centrale, de reconversie profesională. Guvernul Orban va pregăti și implementa aceste măsuri.

Decretul prezidențial a intrat în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Constantin Udrea, fost judecător militar: Dacă Parlamentul nu încuviinţează măsura, tot ce s-a dispus până în prezent încetează de îndată. Nu trebuie ca preşedintele să revoce.

În România, starea de urgență a fost instituită în 16 martie, în paralel cu măsuri asemănătoare luate de alte state.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite