Povestea lui Emilian Achim, moțul din Apuseni care a deschis în comunism primul muzeu privat din România

1 decembrie 2024, 13:08 (actualizat 1 decembrie 2024, 14:22)

Emilian Achim este un om simplu din comuna Almaşu Mare, din Munţii Apuseni, care a recuperat zeci de mii de obiecte tradiţionale specifice vieţii satelor din Apuseni şi mineritului. Este un autentic salvator de patrimoniu cultural şi etnografic. A colindat şi încă mai colindă Ţara Moţilor, în căutarea unor obiecte care aşteaptă să fie salvate de la distrugere sau de la uitare în vreun pod de casă. Prin truda lui, Emilian Achim ne transmite că trebuie să avem grijă şi să păstrăm satul românesc, ce stă la baza identităţii noastre naţionale.

Acum 45 de ani Emilian Achim începea să cutreiere satele din Țara Moților în căutare de comori. Așa numea el toate obiectele vechi, folosite de secole în gospodăriile și minele din Apuseni. Astăzi îl găsim tot pe drum, făcând același lucru.

EMILIAN ACHIM – fondator muzeu Almaşul Mare: A fost o muncă extraordinar de grea. Câte cai am batut eu cu desagii în spate! Am adunat și am salvat de la pieire aceste comori, pentru că toate sunt pe cale de disparitie si eu le spun comori.

EMILIAN ACHIM – fondator muzeu Almaşul Mare: Iată ne găsim aici la muzeul Comoara Apusenilor, din 1979, primul privat din România. Aceste colecționări nu sunt zadarnice, vor viețui sute de ani cu voia lui Dumnezeu, eu mi-am zdrobit mâinile, picioarele, eu personal mi-am investit banii și timpul și se văd rezultatele.

Emilian Achim a construit muzeul începând de la o mică încăpere. Pe măsură ce primea sau cumpăra mai multe obiecte a dărâmat căte un perete și a mai adăugat o cameră, zidind cu mâinile lui o casă tot mai mare, care să-i adăposteasca neprețuitele colecții. Nimic sofisticat – simplu și autentic.

EMILIAN ACHIM – fondator muzeu Almaşul Mare: În interior avem peste 20.000 de obiecte, în exterior aceste mari secții pe care le-am adus si recontituit pentru vizitatori, să vadă ce am avut noi aici în Munții Apuseni.

EMILIAN ACHIM – fondator muzeu Almaşul Mare: Nu este important cine suntem noi este important ce lăsăm în urma noastră. Urme de frumos și de bine să lăsăm. Muzeul e lasat pe mâini bune, fiului meu care e preot, ca să meargă înainte. Pentru că aici îmi văd viața neamului românesc, din trecut și până astăzi. Atâta timp cât satul românesc trăiește, trăim ca români, ne putem afirma ca români. Când satul moare putem spune adio, că rădăcinile noastre s-au dus.

Emilian Achim , fondator muzeu Almasul Mare: Deci noi trebuie să ținem satul românesc în vigoarea lui. Prin tradiție, prin muzee, prin cultură, prin port, meștesuguri, prin tot ce e frumos și românesc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite