Povestea bebelușului Siwar Ashour. Corpul emaciat al fetiței palestiniene, simbol al foametei din Gaza

Siwar Ashour s-a născut în război și foamete și nu a cunoscut nimic altceva. Ea se află acum în pericol real de a muri fără să fi cunoscut vreodată un moment de pace sau de bucurie, scrie The Guardian. Imagini cu puternic impact emoţional!
Fetița palestiniană în vârstă de șase luni, al cărei corp emaciat simbolizează foametea din Gaza, cântărea 2,5 kg atunci când s-a născut pe 20 noiembrie anul trecut.
Încă de la naștere, Siwar a avut o problemă cu esofagul care i-a îngreunat consumul de lapte matern și a făcut-o dependentă de lapte praf special, care este extrem de greu de găsit în Gaza.
Casa părinților ei din al-Nuseirat, la jumătatea coastei din Fâșia Gaza, a fost bombardată.
Familia ei a locuit o vreme în corturi, dar era aproape imposibil să facă rost de hrană sau apă în tabăra care şi ea a fost supusă tirurilor israeliene.
Au încercat să se întoarcă la al-Nuseirat pentru a locui la casa bunicilor lui Siwar, dar și aceasta a fost bombardată. Tot ce a mai rămas din clădire a fost o singură cameră, pe care au împărțit-o cu alte 11 persoane. Acolo s-a născut Siwar.
„Eram epuizată tot timpul. Nu exista intimitate și nu mă puteam odihni”, a declarat Najwa Aram, mama lui Siwar, în vârstă de 23 de ani. „Nu exista mâncare sau o nutriție adecvată, iar când am născut-o, nu era ca ceilalți copii.”
Când s-a născut, era frumoasă, în ciuda slăbiciunii vizibile pe faţa ei”, a spus ea. „Dar acum este nefiresc de slabă. Bebelușii de vârsta ei ar trebui să cântărească 6 kg sau mai mult”
Najwa a aflat luna trecută că este însărcinată cu al doilea copil, dar trăiește în teroarea de a o pierde pe Siwar înainte ca fratele sau sora ei să se nască. S-a mutat în Khan Younis pentru a sta cu mama ei, dar și-a petrecut cea mai mare parte a ultimelor luni în spital cu fiica ei foarte slăbită.
Soțul ei, Saleh, este orb și a trebuit să rămână în al-Nuseirat. Bombardamentele neîncetate au forțat familia să se mute de mai multe ori, ca aproape toate familiile din Gaza, și i-au despărțit.
„Chiar dacă tatăl lui Siwar este orb, obișnuia să se joace mult cu ea. Ne-a vizitat o singură dată la spital, deoarece nu se poate deplasa fără să fie însoțit de cineva”, a declarat Najwa. „Se teme pentru ea chiar mai mult decât mine – este foarte atașat de ea”.
Familia nu are nicio sursă de venit, așa că se bazează pe bucătării de caritate pentru hrană și ajutor umanitar, dar și acesta este extrem de redus, deoarece blocada totală a Israelului asupra Gazei se apropie de 70 de zile.
Philippe Lazzarini, șeful agenției de ajutorare a ONU, Unrwa, a declarat săptămâna aceasta: „foametea provocată de om și motivată politic din Gaza este o expresie a cruzimii absolute”.
Najwa și mama ei mai au un singur sac de făină, precum și câteva cutii de conserve.
„Odată ce se termină, nu vom mai putea cumpăra nimic din cauza prețurilor mari”, a spus Najwa. Și mai grav este că aprovizionarea cu formula specială de lapte de care are nevoie Siwar este din ce în ce mai greu de găsit.
„Și eu sufăr de malnutriție. Totuși, încerc să o alăptez pe Siwar, dar ea refuză și continuă să plângă, respingându-mă complet”, a spus Najwa. „De aceea a trebuit să mă bazez mai mult pe lapte praf. Când obișnuiam să o alăptez, o cutie de lapte praf îi ajungea pentru o lună. Acum se termină în mai puțin de o săptămână”.
Najwa și fiica ei au petrecut mare parte din luna martie în spitalul din Deir al-Balah, unde exista o formulă de lapte care părea să funcționeze, aducând greutatea lui Siwar la 4 kg.
„Am observat că Siwar a început să zâmbească și să se joace, ceea ce m-a făcut fericită și mi-a dat speranța că starea ei de sănătate s-ar putea îmbunătăți.”
Dar acel moment fragil de speranță s-a năruit când au fost externate, iar Siwar a început să piardă din nou în greutate. Ea a fost trimisă la spitalul Nasser din Khan Younis, unde mama și fiica rămân, deocamdată.
„Medicii fac tot ce pot pentru a avea grijă de ea, dar nici ea nu tolerează formula pe care o pregătesc pentru ea”, a spus Najwa. „Situația din spital este proastă. Sunt șase pacienți în fiecare cameră. Oriunde te uiți, există suferință. Există un copil în stare mai proastă decât Siwar”.
„Văzându-mi fiica în această stare în fiecare zi îmi provoacă insomnii”, a spus ea. „Sunt în permanență anxioasă și am prea multe gânduri. Uneori nu pot suporta să o văd așa și încep să plâng. Mi-e atât de frică să nu o pierd. Lumea nu poate deschide punctele de trecere pentru a permite intrarea laptelui, alimentelor și medicamentelor. Tot ce vreau este ca fiica mea Siwar să trăiască la fel ca restul copiilor din lume.”
Dr. Ahmed al-Farah, directorul secţiei pentru copii și maternitate din cadrul complexului medical Nasser, a declarat că acolo se înregistrează zilnic între cinci și zece cazuri noi de malnutriție.
„Vedem cazuri grave. Malnutriția apare la copii într-un mod îngrozitor și extrem de vizibil”, a declarat Farah. „Nu avem nimic să le oferim. Au nevoie de proteine, dar nu există. Încercăm să le oferim puțin lapte, poate lapte praf, dar nu putem oferi nimic mai mult.
„În plus, supraaglomerarea severă din spitale duce la creșterea transmiterii bolilor în rândul copiilor”, a adăugat el.
La complexul Nasser a mai rămas suficient combustibil pentru a menține generatoarele în funcțiune pentru încă 48 de ore. Au fost deja nevoiți să întrerupă curentul electric la etajele administrative pentru a rezista un pic mai mult, dar în curând va trebui să fie întreruptă alimentarea cu energie electrică a saloanelor supraaglomerate ale pacienților.
„Suntem neputincioși în fața nevoilor lor – nu le putem oferi alimente, suplimente, medicamente sau vitamine adecvate pentru afecțiunile lor”, a declarat medicul. „Am studiat malnutriția în manualele școlii medicale. Obișnuiam să cred că acel studiu va rămâne teoretic, ceva ce nu vom vedea niciodată în viața reală. Dar acum, acele descrieri din manuale au prins viață sub ochii noștri în Gaza”, a spus Farah.
„Fac apel la lume să ne vadă ca ființe umane – am fost creați la fel ca toți ceilalți.”
În spitalul Nasser din Gaza, o fetiță se chinuie să plângă
Siwar Ashour este răgușită. Vocea ei este lipsită de energia necesară pentru a-și comunica pe deplin suferința. Fetița nu poate bea laptele praf obișnuit.
„Nu era mâncare când am născut-o”, spune Najwa.
„Dacă voiam să mă hrănesc ca să o pot alăpta, nu aveam nutrienți care să îmi îmbunătățească sănătatea… Acum bea doar lapte praf și nu știm cum vom putea să i-l asigurăm.”
Mama ei a vrut ca lumea să știe cât de mult își iubește copilul. „Îmi doresc ca ea să primească tratamentul de care are nevoie, să se recupereze complet și să redevină așa cum era înainte – să se joace ca alți copii, să crească și să ia în greutate ca alți copii. Ea este primul meu copil și, în calitate de mamă, am inima zdrobită pentru ea.”
În ultimele câteva zile, Siwar a dezvoltat o infecție a pielii. I-au apărut răni pe mâini. Are, de asemenea, o afecțiune gastrointestinală severă. Lupta este pentru a menține hrana în interiorul ei. Sistemul ei imunitar se luptă cu lipsurile cauzate de blocada israeliană.
Israelul a interzis jurnaliștilor internaționali să intre în Gaza pentru a realiza reportaje independente
Un jurnalist local de la BBC a filmat semnele inconfundabile ale malnutriției avansate de pe corpul lui Siwar. Capul care pare mult prea mare pentru corpul ei. Brațele și picioarele asemănătoare unor beţe. Coastele îi ies prin piele atunci când încearcă să plângă. Ochii mari și căprui care urmăresc fiecare mișcare a mamei sale.
Potrivit medicului lui Siwar, Ziad al-Majaida, aceasta a fost a doua ei ședere în spital. S-a întors din cauza lipsei formulei de lapte.
„Nimic nu intră pe la granițe, nici lapte, nici mâncare, nimic. Acest lucru duce la mari probleme aici pentru copii. Acest copil are nevoie de un anumit tip de lapte. Acesta era disponibil înainte, dar din cauza închiderii frontierelor, stocurile s-au epuizat de ceva vreme.”
Spitalul încearcă să găsească mai multe provizii, dar Siwar este slăbită și suferă constant de diaree.
„Dacă rămâne așa, viața ei va fi în pericol, dar dacă i s-ar furniza lapte sau tratament, atunci starea ei s-ar îmbunătăți”, spune dr. Majaida, citat de BBC.
De la începutul anului, conform ONU, au fost identificate aproximativ 10 000 de cazuri de malnutriție acută în rândul copiilor. Prețurile alimentelor au crescut cu până la 1 400%.
Bucătăriile caritabile, care au ajutat sute de mii de locuitori din Gaza, se închid pe măsură ce se epuizează proviziile alimentare. Douăzeci și cinci de brutării sprijinite de Programul Alimentar Mondial au fost forțate să se închidă.
În orașul sudic Khan Younis, unde se află spitalul Nasser, jurnalistul BBC a vizitat o bucătărie administrată de Shabab Gaza (Tineretul din Gaza), care livrează alimente direct familiilor. Suficient pentru o masă pe zi pentru fiecare familie.
Șeful organizației caritabile, Mohammad Abu Rjileh, în vârstă de 29 de ani, a declarat că trei dintre cele patru bucătării ale sale au fost închise din cauza lipsei de provizii. Jaful comis de bandele criminale și de civilii disperați a adâncit criza aprovizionării.
„Multe dintre organizațiile care ne sprijină și-au văzut depozitele jefuite. În loc să avem suficiente ingrediente pentru a găti 10 000 de mese zilnic – ingrediente care ar fi trebuit să ne ajungă pentru încă o săptămână sau 10 zile – acum avem suficiente doar pentru una sau două zile. Dacă nu se pune în aplicare nicio soluție imediată și frontierele nu sunt deschise cât mai curând posibil, vom fi nevoiți să nu mai gătim.”
Israelul a interzis intrarea în Gaza a tuturor ajutoarelor umanitare și a altor provizii la 2 martie și și-a reluat ofensiva militară două săptămâni mai târziu, afirmând că face presiuni asupra Hamas pentru a elibera ostaticii pe care gruparea îi deține încă în Gaza.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că blocada israeliană constituie „o pedeapsă colectivă crudă” asupra civililor.
Directorul umanitar al ONU, fostul diplomat britanic Tom Fletcher, a declarat că dreptul internațional este fără echivoc.
„În calitate de putere ocupantă, Israelul trebuie să permită sprijinul umanitar . Ajutorul și viețile civililor pe care le salvează nu ar trebui să fie niciodată o monedă de schimb”, a avertizat el.
I-am spus acest lucru lui Boaz Bismuth, un membru important al partidului Likud al premierului Benjamin Netanyahu. El neagă că există o criză a ajutoarelor cauzată de blocadă.
„Există alimente în Gaza… Israelul nu ar impune o astfel de restricție dacă populația nu ar avea alimente. Adică, îmi cunosc perfect țara”, a spus el.
I-am spus lui Bismuth că el neagă dovezile din ochii oamenilor, că copiii mor de foame.
„Nu există copii care mor de foame. Repet din nou”. El a spus că în urmă cu câteva luni au existat acuzații de foamete, epurare etnică și genocid în Gaza „care au fost o porcărie”.
„Nimic nu s-a schimbat cu adevărat, pentru că noi suntem Israelul și respectăm nu numai dreptul internațional, ci și dreptul umanitar”.
„Ceea ce ne dorim este să ne recuperăm ostaticii și să scoatem Hamas din Gaza. Războiul se poate termina în exact 30 de secunde”.
Israelul a acuzat mult timp Hamas de deturnarea ajutoarelor, ceea ce Hamas neagă.
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu sediul în Cisiordania ocupată, a afirmat recent că majoritatea jafurilor au fost efectuate de bande asociate cu Hamas.
Veşti bune
Marți au venit vești mai bune. Medicii de la spitalul iordanian de campanie din apropiere au reușit să găsească o parte din formula de care are nevoie. Este o cantitate mică, dar intenționează să trimită mai multă.
În zilele următoare există planuri de a aduce copii bolnavi în Emiratele Arabe Unite și în Iordania.
În Amman, există deja mai multe familii din Gaza ai căror copii sunt tratați pentru boli sau răni de război în spitalele locale. Aceste evacuări sunt coordonate cu israelienii, care verifică trecutul părinților care călătoresc cu copiii lor.