Posibile variante de guvern, după 18 mai. Cabinet minoritar, Executiv cu toate forţele pro-europene sau varianta extremă a alegerilor anticipate?
Cu doar câteva zile înainte de finala prezidenţială, partidele şi candidaţii îşi fac calcule legate de viitoarea guvernare. Se discută despre un cabinet minoritar, sau de un Executiv cu toate forţele pro-europene. Există şi varianta extremă a alegerilor anticipate.
Chiar dacă toți ochii sunt ațintiți acum asupra celor doi candidati care s-au calificat în finala prezidențială, aceste alegeri sunt și despre guvernul pe care îl va avea România în viitor.
Raportul de forțe din Parlament arată că în Camera Deputaților sunt 330 de parlamentari. PSD are cel mai mult parlamentari, urmat de AUR, iar clasamentul partidelor se păstrează și în Senat, acolo unde în total sunt 134 de parlamentari.
Tot PSD are cei mai mulți parlamentari și este urmat de AUR, ceea ce înseamnă că PSD va avea un cuvânt greu de spus din opoziție sau de la guvernare în ceea ce privește formula noului executiv. 233 de aleși reprezintă majoritatea din cei 464 de parlamentari, majoritatea absolută, adică jumătate plus unul din total.
În ceea ce privește variantele, avem un guvern minoritar care ar putea să fie format din AUR și POT, total insuficiente. Voturile ar fi nevoie de voturile PSD, care chiar dacă rămâne în opoziție poate să valideze guvernul și atunci s-ar crea majoritatea. Dacă se adaugă și SOS și neafiliații, atunci ar fi o majoritate lejeră, dar tot ar fi nevoie de voturile PSD pentru a fi validat guvernul.
În varianta 2, avem un guvern minoritar PNL-USR-UDMR, minorități, 179 de voturi, nu sunt suficiente, este nevoie în continuare de sprijinul Partidului Social Democrat din Parlament pentru a avea 301 voturi.
Un alt guvern posibil este cel AUR cu PSD și aici cele două partide pot să facă o majoritate singure, 238 de voturi, iar dacă se adaugă minorități SOS sau neafiliații, atunci majoritatea ar fi și mai confortabilă.
Un guvern format din toate forțele pro-europene și aici s-ar strânge majoritatea PNL-PSD-USR-UDMR, minorități, 301 voturi. Alte variante discutate sunt alegerile anticipate, pe care însă nici un ales nu le vrea și de asemenea un guvern de Uniune Națională, o variantă mai puțin probabilă însă.