Polonia se pregăteşte pentru încă un val de inundaţii. Cehia evaluează pagubele, alertă în Ungaria, în Austria se face curățenie după dezastru
Coșmarul inundațiilor nu s-a terminat în Europa. După ce au fost lovite de ciclonul Boris, în Polonia și Ungaria se așteaptă un nou episod de ploi, în condițiile în care în ambele țări nivelul mai multor ape a depășit cota de inundații. Pe acest fond, Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă și transmite că modelele cilmatice sunt tot mai distructive.
Al treilea oraş ca mărime din Polonia, Wroclaw, se pregătește pentru un vârf al undei de apă de-a lungul râurilor Oder şi Bystrzyca. Au fost ridicați 2 kilometri de fortificații și în zonă sunt aproximativ 150 de pompieri și 450 de militari care ajută la pregătirile pentru lupta cu viiturile.
Până acum au murit 7 persoane în inundațiile din Polonia. Voluntarii ajută neîncetat la ridicarea digurilor din saci de nisip.
Locuiesc în zonă şi credem că apa ar putea să vină înspre noi, de aceea am venit aici.
Noi ne-am asigurat, aşa că am venit să dau o mână de ajutor.
În momentul de faţă sunt mai multe scenarii privind inundaţiile de pe Oder, totuşi râul Bystrzyca, ca şi altele, este afluent al lui Oder şi cred că nivelul acestuia va creşte şi ameninţarea e în creştere pe toţi afluenţii.
În Cehia vecină, 15.000 de persoane au fost evacuate în regiunea Moravia-Silesia din nord-estul ţării, una dintre cele mai afectate regiuni. Elicopterele aduc ajutoare în zonele calamitate, în timp ce în localități ca Trebovice, de la granița cu Polonia, se evaluează pagubele și recuperează ce se mai poate recupera.
Veronika Jahodova, proprietar restaurant: Au fost două viituri şi practic tot ce era înăuntru a fost luat de ape şi dus afară, la câteva sute de metri mai încolo.
Ne-am pierdut tot echipamentul. Acum le-am pus aici, e noroi peste tot, totul e stricat.
Și în Austria se face curățenie după potop, iar sinistrații așteaptă unda verde pentru a se întoarce acasă.
Karl Nehammer, cancelarul austriac: Inundaţiile devastatoare din ultimele zile au afectat mai multe regiuni şi au provocat pagube importante. 5 oameni şi-au pierdut viaţa, printre ei şi un pompier aflat la datorie. Familiile au fost scose din casele lor, ferme distruse şi mulţi plâng după pierderile suferite.
În Ungaria, în localitățile situate la nord de capitală, au fost ridicate diguri pentru a limita inundațiile de pe Dunăre. Și la Budapesta se fac pregătiri pentru un nivel record al Dunării, iar Insula Margareta, o zonă de agrement cu hoteluri și restaurante, a fost închisă.
Ministerul român de Externe a emis un avertisment de călătorie cu privire la restricțiile de circulație în perioada următoare.
ONU emite o alertă roşie pentru planetă
În timp ce Europa Centrală și de Est e sub ape, Portugalia se confruntă cu incendii de o violență nemaiîntâlnită.
Pe fondul acestor fenomene meteo extreme care afectează mai multe locuri de pe planetă, ONU emite o alertă roșie.
În raportul anual al Organizației Meteorologice Mondiale se arată că e nevoie de o abordare pe mai multe fronturi pentru a putea face față provocărilor noilor modele climatice.