Politico: Sfârșitul lui Marine Le Pen?

Marine Le Pen / Profimedia Images
11 iulie 2024, 09:57

Marine Le Pen, deși nu este la pământ, se confruntă cu o sarcină dificilă în alegerile prezidențiale din 2027, scrie POLITICO.

Seismele sunt rare în Franța. Cutremurele politice – mai frecvente.

La șapte ani după ce ascensiunea lui Emmanuel Macron a transformat peisajul politic al țării, alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii trecute i-au modificat din nou caracteristicile.

Dincolo de titluri – „Înfrângerea extremei drepte”, „Redresarea stângii” – politica franceză începe să se realinieze pe un tipar mai familiar stânga vs. dreapta. Pe termen scurt, o nouă divizare a loialităților a lăsat Camera Deputaților fără o majoritate evidentă – sau chiar o minoritate dominantă – pentru prima dată în cei 60 de ani ai celei de-a cincea republici.

Se pare că francezii vor învăța cum să fie belgieni, germani sau elvețieni și să stăpânească arta bizară a formării de coaliții.

Cu toate acestea, se ridică o întrebare: înfrângerea extremei drepte a lui Marine Le Pen – pentru a treia oară în șapte ani – este o pierdere prea mare? Altfel spus, după ce au respins-o pe antieuropeana și pro-rusa Le Pen de trei ori (sau mai degrabă de patru ori, incluzând performanțele sale slabe din 2012), este probabil ca alegătorii francezi să o mai aleagă vreodată?

Pare că nu. Dar există și-un contraargument puternic.

În primul rând, se poate spune că aceasta nu a fost o înfrângere, ci o parte a unui alt marș spre victorie. Blocul de extremă dreapta din Camera Deputaților a crescut de la șase locuri în 2017 la 88 în 2022 și la 143 weekendul trecut.

Sistemul francez de sprijin public pentru partidele politice se bazează pe numărul de voturi primite și pe numărul de locuri câștigate. Odată cu succesul său, Adunarea Națională (AN) al lui Le Pen a obținut genul de jackpot de mai multe milioane de euro care obișnuia să ajungă la partide mainstream, ceea ce înseamnă că banii nu vor mai fi o problemă.

Un refuz mai dăunător decât cele anterioare

Dar rămâne faptul că Franța, după ce a flirtat cu Le Pen în primul tur al alegerilor generale, a părăsit-o brutal în turul doi pentru a treia oară din 2017.

Această respingere s-ar putea dovedi mai dăunătoare decât respingerile anterioare. AN a intrat în alegeri cu pretenția de a fi un partid transformat, devenit mai profesionist prin faptul că de doi ani are un bloc mare de deputați în parlament și mai acceptabil prin excluderea membrilor cu opinii rasiste sau conspiraționiste radicale.

Campania sa a fost susținută și de o figură nouă, proaspătă și populară, președintele AN, Jordan Bardella, care, la vârsta de 28 de ani, a devenit o vedetă pe TikTok și o prezență pe canalele de știri 24 de ore din 24.

În cele din urmă, partidul a pierdut deoarece peste 200 de candidați din partidele de stânga și de centru s-au retras după primul tur pentru a permite un vot tactic împotriva candidaților de extremă dreapta în turul doi. Însă pierderea sa a fost  și din pricină că pretenția de-a fi un partid serios și moderat a fost dezvăluită ca fiind o minciună.

Zeci de candidați ai săi au fost demascați – mai ales prin articole din presa regională – ca rasiști, antisemiți, iubitori ai lui Putin și negaționiști ai Covid. S-a descoperit chiar că unul dintre ei avea cazier pentru jaf armat.

Mai mult decât atât, Bardella și Le Pen au făcut schimbări de platformă aproape zilnic, AN încercând să pară socialist-intervenționist pentru alegătorii mai săraci și liberal-antifiscalist pentru susținătorii mediului de afaceri și ai clasei de mijloc. Reputația lui Bardella de băiat minune al politicii a fost, de asemenea, subminată de o serie de prestații mediatice poticnite.

El și Le Pen au acum la dispoziție trei ani (și o grămadă de bani) pentru a se reface. Fie țara va fi în derivă, fie partidele principale vor ajunge la un compromis care să permită formarea unui guvern din încurcătura celor trei blocuri de deputați de dimensiuni aproape egale.

Acesta este un peisaj care favorizează atât populismul de extremă dreapta, cât și cel de extremă stânga.

Totuși, există și alte motive să credem că Marine Le Pen va avea o sarcină dificilă în alegerile prezidențiale din 2027.

„Aproape oricine”

Rezultatele de duminica trecută sugerează că diviziunea în trei direcții, după 2017, în politica franceză – stânga radicală, centrul macronist și dreapta dură și extremă – persistă. Dar au existat semne, atât în aceste alegeri, cât și în alegerile europene din iunie, că vechiul centru-stânga reformist și proeuropean a cunoscut o renaștere.

Sigur, a fost departe de transformarea realizată de Keir Starmer și de Partidul Laburist, aflat recent la putere în Regatul Unit. Dar socialiștii au reușit să dubleze numărul de deputați pe care îi au în noua adunare, de la 31 la 65, ceea ce înseamnă că acum sunt doar puțin mai mici decât Franța Nesupusă, partidul de stânga radicală, anticapitalistă și antieuropeană. Și în timp ce socialiștii nu au încă un lider credibil la nivel național, există mai multe opțiuni regionale.

Partidul de centru-dreapta, ex-gaullist Les Républicains, a avut, de asemenea, rezultate bune, după ce a refuzat să își urmeze liderul, Eric Ciotti, într-un parteneriat dezonorant cu extrema dreaptă. Ei au obținut, inclusiv aliații, 68 de deputați, cu puțin mai mulți decât înainte.

Așadar, este acesta începutul unei lupte de recucerire a electoratului de dreapta de către succesorii lui Charles De Gaulle, Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy? Poate că da. Dar ei suferă în continuare de o supraofertă de lideri aspiranți și de lipsa unui candidat evident pentru 2027.

Centrul post-Macron are, de asemenea, un câmp aglomerat de candidați la președinție – în special fostul premier Edouard Philippe (care a avut o prestație slabă) și actualul premier Gabriel Attal (care a avut una bună).

Până la rezultatul de duminică, mass-media, în special în străinătate, părea convinsă că Le Pen va câștiga președinția în 2027. Dacă acest ritm va fi reluat acum, va trebui să țină cont de faptul că Le Pen a fost grav afectată de locul trei neașteptat ocupat în alegeri. Își poate reveni, dar cursa prezidențială din 2027 este acum larg deschisă.

Sistemul francez cu două tururi de scrutin îi favorizează pe cei consensuali și nu pe extremiști. Confruntată cu o alegere în turul al doilea între Le Pen și „aproape oricine” (cu excepția extremei stângi), ea va fi probabil respinsă din nou.

Franța stă mai bine din punct de vedere economic decât cred mulți francezi. Este, de asemenea, o democrație mai sănătoasă decât cred unii comentatori francezi și străini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite