Politico: De ce nimeni din administrația Biden nu a observat presupusa scurgere de informații? Ce spune un fost oficial din Departamentul pentru Securitate Internă

Vedere aeriană asupra Pentagonului
Vedere aeriană asupra Pentagonului
13 aprilie 2023, 08:26

Imagini ale documentelor clasificate care au circulat pe rețelele de socializare în ultimele zile au fost postate pe un popular site de mesagerie încă din ianuarie. Dar se pare că acestea au atras atenția guvernului abia în momentul în care au fost raportate pentru prima dată în mass-media, la începutul lunii aprilie.

„Nimeni din guvernul american nu știa că sunt acolo”, a declarat un oficial american. În ceea ce privește motivul pentru care nimeni nu a știut: „Nu putem răspunde încă la această întrebare”, a declarat un înalt oficial al administrației. „Am dori cu toții să înțelegem cum s-a întâmplat acest lucru”. Ambele surse au vorbit sub condiția anonimatului.

Oficiali de rang înalt din cadrul aparatului de securitate națională au fost informați cu privire la documente pe 6 aprilie, în aceeași zi în care scurgerea de informații a fost raportată pentru prima dată de The New York Times, potrivit altor doi oficiali americani de rang înalt. Iar administrația Biden a început să cerceteze scurgerea abia săptămâna trecută.

Întârzierea a făcut ca actuali și foști oficiali să se întrebe de ce breșa a trecut neobservată atât de mult timp. Și sugerează că ar putea exista un mare punct mort online în procesul de colectare a informațiilor din SUA.

„Agențiile guvernamentale federale nu monitorizează în mod proactiv forumurile online în căutarea unor activități legate de amenințări”, a declarat John Cohen, fost subsecretar interimar pentru informații și analiză la Departamentul pentru Securitate Internă. „Dacă o persoană sau o entitate ar posta informații clasificate pe unul dintre aceste forumuri, există o mare probabilitate ca oficialii guvernamentali să nu le detecteze.”

Oficialii de la vârful Pentagonului, din comunitatea serviciilor de informații și de la Departamentul de Justiție încă se străduiesc să înțeleagă cine a fost primul care a divulgat documentele, câte documente clasificate ale SUA ar putea să mai circule și de ce au trecut neobservate.

Actuali și foști oficiali au declarat că, deși fiecare agenție este responsabilă pentru investigarea breșelor de informații în cadrul propriilor departamente, nu există un birou care să fie responsabil pentru monitorizarea, de exemplu, a site-urilor de socializare pentru scurgeri de informații clasificate.

Agenția Centrală de Informații, Consiliul Național de Securitate, Biroul Directorului de Informații Naționale și Pentagonul au refuzat să comenteze.

Guvernul SUA (inclusiv Pentagonul și agențiile din cadrul comunității de informații) susține că nu spionează americanii și există un argument potrivit căruia monitorizarea acestor forumuri online – chiar și pentru materiale care au fost scurse ilegal – ar putea fi considerată tocmai acest lucru.

„Chiar vrem ca guvernul să monitorizeze tot ce se spune pe site-urile de socializare? Răspunsul la această întrebare este nu. Dacă faci asta, intri automat în probleme legate de libertățile civile”, a declarat un fost oficial american din domeniul serviciilor de informații, familiarizat cu investigarea documentelor. „Nu am găsit încă o modalitate de a armoniza protejarea dreptului oamenilor de a vorbi și, pe de altă parte, de a afla ce se întâmplă”.

Cohen a susținut că această scurgere de informații este o potențială infracțiune și o amenințare la adresa securității naționale, ceea ce înseamnă că Primul Amendament nu se poate aplica. „În funcție de circumstanțe, este posibil să fie ilegal și probabil că nu este considerat un discurs protejat”, a spus el.

Încă nu este clar când anume a avut loc scurgerea inițială și cine este responsabil pentru diseminarea materialelor clasificate. Dar povestea modului în care documentele au ajuns online în ultimele zile, inclusiv pe Twitter și Telegram, poate fi urmărită până la un mic grup de utilizatori de pe aplicația de mesagerie cunoscută sub numele de Discord, o platformă populară printre gameri.

În ultimii ani, mai multe agenții guvernamentale au devenit conștiente de potențialul avantaj al monitorizării anumitor forumuri online, a declarat John Cohen. Problema, însă, este că există anumite limitări legale cu privire la ceea ce pot face oficialii guvernamentali pentru a urmări activitatea americanilor pe rețelele de socializare.

FBI are voie să intre pe site-urile de socializare și pe alte forumuri online pentru a monitoriza activitatea atunci când a deschis un caz specific, a spus Cohen. Departamentul pentru Securitate Internă poate, de asemenea, să monitorizeze anumite activități online – dar numai pe forumuri deschise publicului. Comunitatea serviciilor de informații poate, de asemenea, să monitorizeze mesajele de pe rețelele de socializare, precum și alte comunicări, ale străinilor.

Dar, în acest caz, individul nu amenința cu acte de violență și nu există semne că persoana era cunoscută de forțele de ordine din alte motive.

Diferite agenții din cadrul guvernului american comunică adesea cu platformele de socializare cu privire la conținutul care se referă la orice, de la dezinformare la securitatea alegerilor, discursuri de ură și mesaje care amenință cu violența. Dar nu este clar în ce măsură guvernul cere companiilor să elimine conținut specific de pe site-urile lor și dacă companiile se conformează.

Discord a precizat într-o declarație trimisă prin e-mail că, în ceea ce privește încălcarea materialelor clasificate, compania „cooperează cu forțele de ordine”.

„Atunci când ni se aduce la cunoștință un conținut care încalcă politicile noastre, echipa noastră de siguranță investighează și ia măsurile adecvate, inclusiv interzicerea utilizatorilor, închiderea serverelor și colaborarea cu forțele de ordine”, se arată în declarația companiei. Discord a precizat că folosește un „mix de instrumente proactive și reactive” pentru a ține departe de platformă conținutul care încalcă politica sa.

Oficialii de la Washington sunt reticenți în ceea ce privește dezvoltarea unor metode care le-ar permite să detecteze și să analizeze amenințările online – o poziție care a deranjat uneori legislatorii.

În ultimele zile, oficialii din cadrul administrației Biden s-au confruntat, de asemenea, cu întrebări dure din partea aliaților cu privire la modul în care s-a produs scurgerea de informații și de ce SUA se grăbesc abia acum să investigheze. Oficialii americani au discutat, de asemenea, cu aliații din Europa și cu Kievul dacă intenționează să restricționeze diseminarea informațiilor clasificate despre războiul din Ucraina.

Înalți oficiali de la Pentagon și de la Consiliul de Securitate Națională nu au răspuns la întrebări detaliate de la tribună, de la apariția documentelor care au făcut obiectul scurgerii de informații, dar au declarat că iau în serios scurgerea de informații și că investighează în continuare. NBC News a relatat miercuri că administrația ia în considerare schimbarea modului în care urmărește conținutul rețelelor de socializare.

Nu este clar exact câte documente au circulat online de la postarea inițială pe Discord. Mulți dintre utilizatorii și serverele unde au apărut inițial au dispărut între timp. Dar o persoană care a vizualizat documentele pe serverul Discord original a declarat că este de părere că există poate zeci de documente clasificate suplimentare care nu au fost făcute publice.

Traiectoria sinuoasă a modului în care documentele clasificate s-au răspândit prin intermediul rețelelor de socializare este probabil să tulbure ancheta privind scurgerea de informații.

„Aceasta nu este o scurgere tipică, în care se ajunge la mass-media sau la o putere străină”, a declarat fostul oficial al serviciilor de informații americane. „Va fi o mică provocare pentru FBI să încerce să-și dea seama ce se întâmplă aici”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite