Polița RCA ar putea fi plătită în rate, din toamnă, potrivit unui proiect legislativ
Toţi asigurătorii care vând poliţe RCA vor fi obligaţi, din toamnă, să le vândă şi în rate. Cel puţin aşa speră ASF-ul, care aşteaptă ca parlamentarii să aprobe, până la vacanţa din vară, noile modificări la Legea asigurătorilor de răspundere civilă auto. În timp ce autorităţile speră ca măsura să crească gradul de asigurare a maşinilor, brokerii spun că noua regulă va da mari bătăi de cap asigurătorilor, care nu au departamente de recuperare a datoriilor, cum au băncile.
Plata în rate a poliţei i-ar ajuta pe șoferi să resimtă mai uşor cheltuielile pentru maşină. Din toamnă, indiferent de compania la care îşi asigură maşina, ar putea să plătească în cel mult 12 rate, egale, costul poliţei RCA.
Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF: Ne aşteptăm ca acest amendament să fie aprobat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, pentru a putea să îl implementăm în decursul a câtorva luni. Este necesar: de a avea un grad de cuprindere mai mare în asigurare şi, în al doilea rând, de a oferi o soluţie mai accesibilă, mai facilă, în principal pentru cei cu venituri mici şi medii.
Pe piaţă există şi acum asiguratori care le permit şoferilor această posibilitate.
Un şofer de 44 de ani, din Bucureşti, care are permis de mai bine de 2 decenii, timp în care nu a avut niciun accident, şi îşi încheie astăzi o asigurare RCA valabilă pe un an, pentru o maşină care are un motor cu o capacitate cilindrică de până în 2.000 centimetru cubi, plăteşte 840 de lei, la cel mai ieftin asigurător, cu aproape 70% mai mult faţă de ianuarie 2023, atunci când tarifele RCA nu erau plafonate.
În cazul celor care optează pentru RCA în rate, banii ar urma să fie retraşi lunar din contul bancar, printr-un sistem care funcţionează la fel ca în cazul abonamentelor la telefon, internet sau cablu. Brokerii, însă, sunt rezervați față de punerea în practică.
Bogdan Diţu, broker de asigurare: Chiar dacă poliţa RCA este cu titlu executoriu pentru asigurător şi pentru societăţile de asigurări este greu să îşi recupereze banii, aceştia neavând departamente create pentru recuperarea creanţelor.
Scumpirea poliței RCA este pusă pe seama faptului că tarifele de referinţă sunt ajustate în funcţie de rata inflaţiei, dar şi pentru că tariful este calculat periodic de un evaluator independent.