Poliomielita a revenit în Gaza după 25 de ani. Campania de vaccinare va începe pe 31 august, dar pentru Abdul Rahman, un băiețel de 11 luni, e prea târziu

Abdul Rahman, un băiețel de 11 luni, primul caz de poliomielită din Gaza, în ultimii 25 de ani
29 august 2024, 10:48 (actualizat 29 august 2024, 14:19)

Abdul Rahman doarme într-un scaun auto zdrobit, legănat de mama sa, Niveen Abu al-Jidyan. Copilul nu știe despre dronele de deasupra capului sau de boala incurabilă care îi paralizează corpul.

„Nu poate să stea în picioare, în fund sau să se miște ca înainte. Este foarte slab”, a spus Abu al-Jidyan pentru CNN, într-un cort improvizat din tabăra de refugiați Al-Mawasi.

Abdul Rahman este prima persoană din Gaza, în 25 de ani, care a fost diagnosticată cu poliomielită, cândva una dintre cele mai de temut boli din lume, dar acum ușor de prevenit prin vaccinare.

Poliomielita afectează mai ales copiii sub cinci ani și poate provoca paralizii ireversibile și chiar moartea. Este foarte infecțioasă și nu există niciun tratament. Însă poate fi prevenită prin imunizare, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Ca măsură de precauție, armata israeliană vaccinează deja trupele în cadrul operațiunilor din Gaza.

Dar Abdul Rahman nu a fost atât de norocos. Trăind în mijlocul războiului, el nu a putut să primească vaccinul care l-ar fi protejat. Imunizarea anti-poliomielită este, în general, recomandată să înceapă în primele luni de la naștere.

Înainte de război, Gaza avea o acoperire aproape totală a vaccinării, dar de atunci aceasta a scăzut la puțin peste 80%.

Revenirea virusului – eliminat în cea mai mare parte a lumii dezvoltate – evidențiază luptele cu care se confruntă cele două milioane de locuitori ai Gazei, care au trăit sub bombardamentul israelian din octombrie anul trecut. Mulți oameni din enclavă sunt lipsiți de alimente, produse medicale și apă potabilă, până la 90% din populație fiind strămutată în interiorul enclavei.

Pentru a stopa focarul, OMS spune că va lansa alături de UNICEF o campanie de vaccinare în masă pentru a imuniza 640.000 de copii sub 10 ani din Fâșia Gaza.

Acoperirea vaccinală trebuie să ajungă la aproximativ 95% din populația vizată pentru a preveni răspândirea poliomielitei. Dacă nu se va atinge acest prag, OMS avertizează că va fi „doar o chestiune de timp” până când poliomielita va infecta mii de copii din Gaza.

Campania de vaccinare va începe pe 31 august, dacă condițiile o permit.

COGAT, agenția guvernamentală israeliană care coordonează circulația în și din Gaza, spune că a permis introducerea a peste 25.000 de fiole de vaccin anti-poliomielită, împreună cu echipamentul de răcire necesar pentru a menține medicamentul la temperatura necesară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite