Proiectul legii bugetului de stat pe 2025 a fost adoptat de plenul Parlamentului
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, miercuri seară, proiectul Legii bugetului de stat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. S-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă. La ședință au fost prezenți premierul Marcel Ciolacu și membri ai Guvernului.
ACTUALIZARE Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat proiectul legii Bugetului de stat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
ACTUALIZARE Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a încheiat, miercuri seară, după 7 ore, dezbaterile pe proiectul legii Bugetului de stat și pe proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Urmează votul final.
ACTUALIZARE Alina Sorocean transmite la Ora de Știri: Niciun amendament nu a fost până acum adoptat. Aleșii preconizează că, în această seară, vor da un vot final, astfel încât mâine să trimită proiectul de buget la Cotroceni, pentru promulgare.
ACTUALIZARE Alina Sorocean transmite la Info Express: Se discută toate acele amendamente care au fost respinse în comisiile de specialitate și sunt respinse și în plen. Printre ele, și cel al USR care prevede suplimentarea bugetului Primăriei Capitalei, cu 1 miliard de lei. USR a propus desființarea fondului de rezervă al Guvernului, o altă inițiativă care nu a întrunit numărul de voturi.
ACTUALIZARE Alina Sorocean transmite pentru Banii Azi: Câteva amendamente au fost votate, dar nu modifică structura bugetului. Sunt amendamente importante, care ar fi însemnat sume mari de bani și care nu au primit undă verde în comisiile de specialitate. Cel mai probabil, la fel se va întâmpla și în plenul reunit. Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a spus că, anul acesta, bugetul se bazează pe veniturile românilor și că aceste cheltuieli trebuie să fie ținute sub control. A vorbit despre economisirea banilor care ar trebui să dureze o perioadă mai lungă. A mai spus că trebuie respectat angajamentul față de UE, pentru reducerea deficitului bugetar.
ACTUALIZARE Premierul Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului: Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget. În mod paradoxal, aflate în totală antiteză unul faţă de celălalt. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalţi spun că, dimpotrivă, este un buget optimist şi că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în anul 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor şi pensiile, s-a mărit TVA şi s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creştere medie de 40%, nici la salarii, unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creştem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populaţiei, în special al celor cu venituri mici. Şi nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene şi bani din PNRR.
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2025 prevede în primul și în primul rând plățile pentru pensii. Pensiile care sunt în valoare totală de 155 de miliarde de lei buget total în 2025. Veniturile totale realizate în proporție de 76% din contribuții și în proporție de 22,9% din contribuția de la bugetul de stat. Contribuția bugetului de stat este de 35 de miliarde de lei. Este, practic, acea completare de care avem nevoie an de an pentru a putea asigura plata pensiilor. Tot din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat face parte și Bugetul Asigurărilor de Șomaj, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei la venituri, cu cheltuieli totale de 97% pentru creanțele salariale. Pensiile în proporție de 98% înseamnă cheltuieli din acest buget. Cheltuielile funcționale se limitează la 1,5%. De asemenea, bugetul prevede contribuțiile pentru pilonul II de pensii în valoare de 21 miliarde lei. Este vorba despre un buget care asigură plata pensiilor la nivelul anului 2024 (…) ‘Indiferent cine va fi peste trei, peste patru, peste cinci ani de zile la guvernare și la Ministerul Finanțelor, angajamentul României față de Comisia Europeană trebuie respectat, pas cu pas trebuie să reducem deficitul bugetar, trebuie în același timp să păstrăm investițiile.
Legea bugetului de stat pe 2025 a fost aprobată miercuri de membrii comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe, cu 28 voturi”pentru” şi 19 „împotrivă”, apoi a intrat în plen.

Bugetul pe acest an a trecut, marți dimineață, prin comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite. Au fost date avize favorabile. Iar după-amiază, au început discuțiile în Comisiile pentru buget-finanțe, care au continuat până târziu în noapte. Au fost întocmite rapoarte favorabile.
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.