Planurile-cadru pentru liceu, puse în consultare publică de Ministerul Educației
Dezbateri aprinse după propunerile făcute de Ministerul Educației care vor aduce poate cele mai mari schimbări în programa elevilor de liceu din ultimele decenii. Fizica, Chimia şi Biologia au fost scoase din trunchiul comun pentru liceenii de la Real. Iar Limba Latină va fi studiată doar la specializările Vocaţional – Teologic. Noile planuri cadru sunt în dezbatere până pe şase martie, timp în care ministerul aşteaptă propuneri.
În ultimii doi ani de liceu apar cele mai multe modificări în noul plan cadru. De exemplu, la Real, va fi o oră în minus de Română și de Fizică, dar mai multe de Biologie. Se reduc şi orele de Istorie, Geografie şi Arte din trunchiul comun. Sunt schimbări care stârnesc deja dezbateri aprinse.
Prin telefon, ION IONICI, director Liceul Jean Louis Calderon Timişoara: De exemplu, la Real, Limba şi literatura română, la clasa a XI-a şi a XII-a mi se par orele foarte puţine, doar două ore, deşi aceşti elevi vor da BAC-ul la un moment dat. Tot la Real nu înţeleg zona de Limbă Străină, limba a doua, de ce este o oră la Real şi de ce la Uman au rămas două ore. La fel e partea de Biologie la un moment dat se rupe, iar la Uman nu înţeleg de ce Latina a fost scoasă de tot. În plus, discutăm de ani de zile despre Educaţie Fizică şi Sport, observ că a rămas o singură oră.
La Uman, elevii de liceu nu vor mai studia matematică în ultimii doi ani şi arte. Se reduce şi numărul de ore de istorie, dar vor învăţa Istoria evreilor şi Istoria Comunismului. Religia va fi obligatorie pentru toată lumea în toţi anii de liceu.
Prin telefon, MARIAN STAŞ – expert educaţie: Am câteva obiecţii de fond. În primul rând o proporţie nejustificat de mare a componentelor de plan cadru ieşite din pixul Ministerului Educaţiei. 50% trunchi comun, 35% curriculum de specialitate, adică 85% este nepermis de mult. În al doilea rând numărul nepermis de mare de discipline obligatorii. În continuare planurile astea cadru sunt în proporţie mult prea mare proiectate pe discipline, adică pentru normele şi salariile profesorilor şi nu pe arii de învăţare, adică pentru binele copiilor.
DANIEL DAVID – ministrul Educaţiei şi Cercetării: Aceste planuri cadru sunt în primul rând pentru elevi. Scopul este să reuşim ca cele opt competenţe cheie despre care tot vorbim cu toţii în spaţiul public să fie cu adevărat competenţe pe care liceenii să le dobândească.
Ministerul spune că modificările nu vor afecta catedrele profesorilor.
BOGDAN CRISTESCU – secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Acest curriculum de specialitate flexibil este la decizia şcolii şi este în aceeaşi măsură predictibil în timp. Adică, eu şcoala X, observ că, de obicei, copiii care vin la mine vor mai multă Informatică decât vor alţi copii. Şi atunci, de exemplu în clasa a IX-a, eu ca şi liceu de Mate-Info sau clasă de specialitate am în curriculum opt ore dintre care una este flexibilă. Şi atunci eu conducere decid şi anunţ că pentru generaţia care începe la anul acea oră se va duce la Informatică.
Limba Latină dispare ca disciplină obligatorie si e păstrată doar la specializările de la Vocaţional-Teologic.
Prin telefon, FLORIAN MATEI POPESCU, doctor în Istorie, preşedintele Societăţii de Studii Clasice: Am luat act cu surpindere, îngrijorare, frustrare şi tristeţe în acelaşi timp de noile planuri cadru. Nu ne-am aşteptat.
Diana Dumitrașcu, reporter TVR: Argumentul Ministerului Educaţiei că Limba Latină poate fi în oferta şcolii?
Prin telefon, FLORIAN MATEI POPESCU, doctor în Istorie, preşedintele Societăţii de Studii Clasice: Acest argument mi se pare totuşi că este destul de slab. Ştim foarte bine că vocea elevilor şi părinţilor în consiliul profesoral este totuşi destul de slabă.
Modificările vor intra în vigoare anul viitor dacă vor fi aprobate. Dezbaterea lor va dura cinci săptămâni, până pe 6 martie.