Planuri pentru reducerea poluării: Mașinile pe benzină vor reprezenta doar 2% din parcul auto al României până în 2050

2 februarie 2024, 10:36 (actualizat 2 februarie 2024, 15:07)

Imaginați-vă o țară în care mașinile pe benzină sau motorină sunt relicve ale trecutului, iar străzile noastre sunt populate de autoturisme electrice și cu hidrogen! Sună ca o utopie? Ei bine, este posibil ca acest vis să devină realitate, potrivit proiectului privind Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2023-2030. Jurnaliștii de la Hotnews.ro au analizat documentul guvernamental.


Până în anul 2050, se prevede că doar 2% din autoturismele din România vor mai funcționa pe benzină, restul fiind înlocuite cu opțiuni mai prietenoase cu mediul: 65% electrice și 20% alimentate cu hidrogen regenerabil. Această transformare radicală este un răspuns direct la nevoia urgentă de a reduce emisiile de dioxid de carbon și de a adera la Acordul de la Paris și la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Dar schimbarea nu se oprește aici. Guvernul României promovează mersul pe jos ca soluție viabilă pentru reducerea poluării la nivel local. Imaginați-vă orașe în care străzile sunt pline de oameni care aleg să meargă pe jos, să pedaleze sau să folosească trotinete electrice, în loc să se îmbulzească în trafic.

Politicienii din Executiv propun și soluții. Acest viitor este posibil prin politici inovative în privința parcărilor auto și inițiative de încurajare a mobilității durabile, precum campanii de conștientizare, subvenții pentru achiziționarea de biciclete și trotinete electrice, și dezvoltarea sistemelor de car-sharing și mobilitate ca serviciu.

Criticile Comisiei Europene subliniază necesitatea ca România să-și intensifice eforturile, să clarifice măsurile și politicile de tranziție verde și să-și consolideze angajamentul față de obiectivele de mediu. Avem o fereastră de oportunitate până la jumătatea anului acesta pentru a modela un plan solid, care să respecte recomandările Comisiei și să marcheze un pas decisiv către un viitor mai curat și mai sănătos.

Este mult de muncă pentru un viitor verde, dar nu este imposibil! Este nevoie atât de un plan solid din partea celor care iau deciziile, dar, totodată, este nevoie și de deciziile noastre! Să ne facem și noi partea de contribuție și să încercăm să mai lăsăm mașinile acasă atunci când este posibil, să alegem să mergem pe jos și poate chiar să pedalăm!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite