China, sub zodia caniculei. Serviciile meteorologice anunță că regiuni întregi vor fi afectate de fenomene extreme

4 iulie 2024, 14:34

Canicula va persista în această vară în China, în contextul încălzirii globale, au indicat serviciile meteorologice din această ţară, potrivit mass-media de stat.

Gigantul asiatic este cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră, considerate de unii oameni de ştiinţă la originea încălzirii globale, care, la rândul său, face ca fenomenele meteorologice extreme să devină mai frecvente şi mai intense, notează AFP.

Regiuni întregi din nordul Chinei au fost deja afectate de valuri de căldură în această vară, în timp ce ploi torenţiale excepţionale pentru acest sezon au provocat inundaţii şi alunecări de teren soldate cu victime în sudul ţării.

Joi, televiziunea publică CCTV a raportat că Centrul climatic naţional al administraţiei meteorologice chineze prevede că „temperaturile aerului în majoritatea regiunilor ţării vor fi uşor mai ridicate (…) în mijlocul verii” decât media anilor anteriori.

„În contextul încălzirii globale, temperaturile medii vor creşte, iar temperaturile ridicate vor fi mai frecvente”, a declarat centrul, potrivit CCTV.

Mercurul din termometre va fi cu 1-2 grade Celsius peste normal în provinciile Zhejiang (est), Jiangxi (est), Hunan (centru), Fujian (sud-est), Guangdong (sud) şi Gansu (nord-vest), precum şi în regiunile Guangxi (sud) şi Ningxia (nord-vest).

Cu toate acestea, provinciile nord-estice şi regiunea Mongolia Interioară (nord) vor înregistra temperaturi apropiate de normal.

China s-a angajat să îşi stabilizeze sau să îşi reducă emisiile până în 2030 şi să atingă neutralitatea carbonului până în 2060.

Autorităţile tind să recunoască rolul schimbărilor climatice în fenomenele meteorologice extreme, însă rareori fac o legătură directă cu emisiile naţionale.

Responsabilii chinezi par reticenţi în a stabili obiective mai ambiţioase de reducere a emisiilor.

În iunie, ţara a înregistrat o medie de 2,6 zile fierbinţi – cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius -, a patra cea mai ridicată cifră de la începutul înregistrărilor în 1961, potrivit CCTV, care citează Centrul climatic naţional.

În consecinţă, 20 de staţii meteorologice au doborât recorduri de căldură, potrivit raportului.

„Pe măsură ce încălzirea globală se intensifică, în ultimii ani, zilele fierbinţi din ţara noastră au început mai devreme, au fost mai frecvente, s-au acumulat pe perioade mai lungi, au avut un impact mai larg şi au fost, în general, mai puternice”, indică aceeaşi sursă.

Unele părţi din nordul Chinei au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius luna trecută.

Săptămâna aceasta, în provincia estică Anhui, peste 240 000 de persoane au fost evacuate după ce ploile torenţiale au umflat puternicul fluviu Yangtze şi alte râuri.

În iunie, o alunecare de teren produsă în Hunan (centru) a ucis opt persoane, iar ploile abundente au provocat de asemenea inundaţii în provincia Guangdong (sud).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite