Planul Uniunii Europene de reducere voluntară a consumului de gaze intră în vigoare astăzi. Măsurile adoptate pentru economisirea energiei de Franța, Spania și Italia
Textul prevede că fiecare țară comunitară va „face tot posibilul” pentru a-și reduce, până la 31 martie 2023, consumul de gaze cu cel puțin 15% față de media ultimilor cinci ani.
Rămâne la latitudinea fiecărui guvern dacă va implementa sau nu o asemenea măsură.
În cazul unui „risc de deficit grav” însă, Consiliul European, organismul care reprezintă statele membre, poate, la propunerea Comisiei, să declare starea de alertă. Acest mecanism va face ca reducerea cu 15% să fie „obligatorie”. Însă și atunci acest obiectiv va fi adaptat la realitățile fiecărui stat, în special la capacitatea de a exporta cantitățile de gaze economisite către țările aflate în nevoie și, prin urmare, prevede o serie de derogări.
Despre planul de sobrietate energetică a Franței, relatează corespondența TVR în Franța, Mihaela Antoche.
Președintele Manuel Macron a anunțat pe 14 iulie ”Planul de sobrietate energetică”, care presupune o reducere a consumului de energie electrică cu 10% pînă în 2024. Franța și-a propus să devină independentă din punct de vedere energetic și să nu mai depindă de gazele livrate de Rusia. În acest moment, Franța depinde de gazul rusesc doar în proporție de 17% pentru că cea mai mare parte a gazelor folosite în Franța, provin din Norvegia.
Franța este și putere nucleară, are un important parc eolian. Una dintre intențiile anunțate de guvernul de la Paris este aceea de a naționaliza Électricité de France (EDF), un gigant industrial, care va fi renaționalizat și modernizat pentru că sunt multe reactoare care frunizează energie nucleară, care din punct de vedere tehnologic sunt ușor depășite.
Franța vrea să pună la punct noile tehnologii regenerabile, care să reducă amprenta de carbon.
Ministrul care se ocupă de tranziția energetică a transmis că depozitele energetice ale Franței pentru iarna ce vine sunt completate în proporție de 80 %, iar până în noiembrie, statul se angajează ca aceste depozite să fie pline în proporție de 100%.
Corespondenta TVR în Spania, Oana Dobrescu, vorbește despre măsurile luate de spanioli pentru economisirea energiei
Spaniolii vor da stingerea la ora 22.00, pentru a economisi energie, toate vitrinele magazinelor și iluminatul exterior al clădirilor vor fi stinse, deși, mergând pe teren, am văzut multe restaurante și terase care au luminile aprinse și ziua.
O altă măsură contestată este aceea ca aerul condiționat în spațiile publice și mijloacele de transport în comun nu va putea fi pus la o temperatură mai mică de 27 de grade.
Până în 30 septembrie, toate restaurantele, magazinele instituțiile publice trebuie să aibă sisteme automate de închidere a ușilor și să-și instaleze termometre la vedere.
Autoritățile vor să încurajeze și munca de acasă. Funcționarii publici pot cere să lucreze trei zile pe săptămână de acasă.
Este încurajată și circulația cu transportul public: de la 1 septembrie, abonamentele vor fi gratuite pentru trenurile de navetiști și 50 la sută sunt subvenționate pentru trenurile de mare viteză.
Operatorii economici pot cere sprijin financiar din fondul de eficiență energetică de 100 de milioane de euro.
În multe magazine au apărut termometre la vedere, însă acestea nu indică 27 de grade.
Patronii de supermarketuri care au și cuptoare pentru panificație sau patiserie spun că temperatura în magazine va crește atât de mult, încât se vor altera produsele. Nici restaurantele nu vor să renunțe la confortul clienților.
Comercianții sunt nemulțumiți de instalarea ușilor, pentru că este vorba despre o investiție de 1000 de euro, mulți se tem că va crește numărul infectărilor cu COVID.
Și în Italia, au fost luate o serie de măsuri pentru economisirea energiei. Relatează corespondentul TVR în Italia, Alberta Forgiarini
Italienii au făcut un studiu pentru a vedea cât ar putea economisi consumatorii casnici, fiecare familie ar putea închide caloriferul o oră pe timpul iernii și în plus să modifice temperatura de la termostat, de la 20 de grade la 19 grade și, astfel, toți italienii ar economisi 3 miliarde de metri cubi de gaz. Fiecare familie ar simți asta și la facturi, cam cu 180 de euro pe an. acestea sunt doar recomandări. Vom vedea ce se va întâmpla în toamnă, după alegeri.
Italia trebuie să facă o economie a gazului de 7 la sută față de media ultimilor cinci ani, pînă în martie. Stocurile de gaze ale Italiei ating 74 la sută, iar ținta pentru luna octombrie ar fi de 90 la sută. Italia a reușit, prin acordurile pe care le-a făcut, să nu mai aibă ca prim furnizor Rusia, ci Algeria, urmată de Rusia și Azerbadjan.
Italienii sunt dispuși să facă economii, înțeleg că există o criză a gazului și sunt dispuși să contribuie pentru a economisi.