Plaje italiene pe cale de dispariție. Cum tornadele amenință stilul „la dolce vita”

Când soarele a ieșit la Roma în weekend și primăvara a început oficial, localnicii s-au grăbit să meargă la Ostia, orașul de la malul mării din apropierea orașului, pentru a mânca spaghete cu scoici în cluburi de pe plajă precum Kursaal, scrie The Times.
Simbol al nebunilor ani ’50 din Italia, clubul încă impresionează datorită trambulinei circulare de la piscină și restaurantului în formă de farfurie zburătoare, dar jos, pe nisip, părea că explodase o bombă.
Zidăria năruită, țevile sparte și lemnul sfărâmat de la cabinele prăbușite zăceau în apele puțin adânci, după o nouă iarnă de valuri monstruoase care erodează plajele italiene, pe măsură ce schimbările climatice se intensifică în Marea Mediterană.
Pe măsură ce umiditatea crește din cauza încălzirii rapide a mării, alimentând furtuni din ce în ce mai distructive, grupul de mediu italian Legambiente a înregistrat peste 700 de fenomene meteorologice extreme pe coasta Italiei începând din 2010 – aproximativ 50 pe an.
Săptămâna aceasta, Massimo Muzzarelli, șeful local al asociației cluburilor de plajă din Italia, a inspectat epava de la Kursaal și a estimat că furtunile recente au scurtat plaja cu 150 de metri.
Aici și-a filmat regizorul italian Federico Fellini protagoniștii care își petreceau timpul pe un mic debarcader de lemn în clasicul său „I Vitelloni” din 1953.
Arătând spre un loc la câțiva metri în largul mării, Muzzarelli a spus: „Acel ponton din film era undeva acolo, acum nu mai există.”
Experții au declarat că sutele de cluburi de plajă din Italia au jucat un rol în eroziune prin construirea deasupra dunelor, care refac în mod natural nisipul pierdut în urma furtunilor.
„Dar acum schimbările climatice accelerează problema, deoarece vedem pentru prima dată tornade în Mediterana, chiar și vara”, a declarat Andrea Minutolo, responsabilul științific al Legambiente.
Mai la nord de Ostia, în Toscana, proprietarii de cluburi de plajă reduc numărul șezlonguri pe care le pot instala în fiecare an, pe măsură ce felia lor de nisip se micșorează.
În Marina di Pisa, 15.000 de tone de pietriș a fost împrăștiate pe plajă pentru a o consolida, după ce valurile s-au prăvălit peste ea în această iarnă și au inundat casele.
În timp ce iubitorii de plajă s-au întors la Ostia în acest weekend, paza de coastă locală a interzis plimbările de-a lungul unei porțiuni de nisip de doi kilometri, care găzduiește opt cluburi, inclusiv Kursaal, din cauza plăcilor de beton și a metalului răsucit de la cabanele prăbușite, care au împânzit valurile.
„Furtunile au lovit puternic această zonă în ultimii trei ani, iar iarna aceasta a fost cea mai rea de până acum”, a declarat un oficial al pazei de coastă.
O altă problemă este reducerea sedimentelor – care refac plajele – care se varsă în mare din Tibrul din apropiere, din cauza consolidării malurilor râului.
Anul trecut, cluburile din Ostia au recâștigat 20 de metri de plajă prin descărcarea a 100.000 de metri cubi de nisip, însă valurile de patru metri înălțime și vânturile de 120 km/h au devorat din nou plaja în această iarnă.
„Până în anii ’90, plaja se extindea, apoi a început să se micșoreze”, a declarat Muzzarelli, care conduce clubul Sporting Beach, alături de Kursaal, și care conduce și filiala din Roma a asociației naționale a proprietarilor de cluburi.
Deschis pentru prima dată în 1959 și frecventat de personalități ale anilor de glorie ai Italiei, cum ar fi artistul Giorgio de Chirico și compozitorul Ennio Morricone, Sporting Beach a pierdut recent 80 dintre cele 200 de cabine ale sale în fața valurilor, o pierdere uriașă pentru un club care percepe 5.000 de euro pentru închirierea de vară a fiecărei cabine.
Cățărându-se pe un dig mare de nisip construit pentru a proteja restaurantul său de valuri, Muzzarelli a arătat spre o bucată de plajă care era cândva mai mare cu 100 de metri.
Clienții care merg pe distanța foarte scurtă până la apă trec acum printre hulubele impunătoare ale cabinelor distruse de furtună, cu pereți prăbușiți care expun dușurile și chiuvetele.
Cu toate acestea, Muzzarelli a declarat că clienții săi obișnuiți au rămas fideli. „Unii vin de 50 de ani și preferă să rămână”, a spus el.