Pictură rară a lui Bruegel cel Tânăr, găsită în spatele ușii unei case din Franța. „Este una dintre acele descoperiri care se întâmplă o dată în carieră”

„Avocatul satului”
„Avocatul satului”
9 martie 2023, 14:45

Pictura a fost descoperită atârnând în spatele unei uși într-o casă din nordul Franței. A aparținut aceleiași familii din 1900, dar proveniența sa anterioară rămâne un mister.

Lucrarea – care măsoară 112 cm înălțime și 184 cm lățime și este evaluată la 800.000 de euro – este o versiune a tabloului „Avocatul satului”, o temă pe care Bruegel a reprodus-o de până la 90 de ori. Se crede că a fost pictată între 1615 și 1617.

Malo de Lussac, de la casa de licitații Daguerre Val de Loire, care a găsit tabloul în timpul unei vizite de estimare solicitată de familia care dorește să rămână anonimă, a declarat că nu-i venea să creadă peste ce a dat.

„În familie era cunoscut sub numele de «Bruegel», dar nu aveau nicio idee că este unul adevărat. Ei credeau că este o copie; doar o bucată de decor care nu valora foarte mult”, a declarat De Lussac.

„Când am trimis-o în Germania pentru o verificare de specialitate, care a confirmat că este un Bruegel, și au înțeles importanța a ceea ce aveau, ne-au cerut să le facem o fotografie în fața tabloului cu care au trăit în toți acești ani. A fost atât amuzant, cât și emoționant”.

De Lussac a adăugat: „Este una dintre acele descoperiri care se întâmplă o dată în carieră. Este un tablou foarte neobișnuit din punct de vedere al dimensiunii și al faptului că se află într-o stare excepțional de bună.”

Pieter Bruegel cel Tânăr, născut la Bruxelles, a fost fiul cel mare al pictorului renascentist olandez și flamand din secolul al XVI-lea Pieter Bruegel cel Bătrân. Fratele său mai mic, Jan Bruegel cel Bătrân, a fost, de asemenea, pictor.

Bruegel cel Tânăr a pictat peisaje, subiecte religioase – inclusiv diverse reprezentări ale iadului – scene rurale și flori, dar a fost, de asemenea, și un copiator prolific al celor mai populare lucrări ale tatălui său.

„Avocatul satului” este una dintre rarele sale compoziții originale și prezintă o scenă haotică cu săteni care stau la coadă în biroul avocatului, mulți dintre ei având în mână cadouri, inclusiv ouă și păsări de curte.

Pe lângă versiunile semnate și datate ale acestui tablou, există, de asemenea, zeci de lucrări similare care nu au fost verificate ca fiind produse de Bruegel sau de atelierul său. O versiune autentică a tabloului, datând din jurul anului 1617, se află la Luvru.

Bruegel-ul recent descoperit va fi vândut la casa de licitații Drouot din Paris, însoțit de un certificat de autenticitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite