Piața drogurilor din categoria cristalelor, în dezvoltare. Medic A.N.A.: Sunt drogurile tinerilor pentru că au preț redus și ajung la efecte foarte rapid

22 ianuarie 2025, 09:59 (actualizat 22 ianuarie 2025, 16:03)

Cu un preţ de 10-15 lei doza, cu un efect foarte rapid şi cu o piaţă în dezvoltare, drogurile din categoria cristalelor au devenit favoritele tinerilor. Numeroasele capturi făcute de poliţişti arată amploarea pieţei de substanţe interzise în ţara noastră.

Sistemul de distribuție pus la punct de producători, în special din Olanda, țara considerată lider european în fabricarea drogrilor sintetice, permite accesul la droguri mult mai facil și unora care nu fac parte din grupări specializate.

Consumatorii de droguri pot apela Agenția Națională Antidrog unde găsesc medici, psihologi și asistenți sociali care îi pot ajuta. Serviciile sunt confidențiale și gratuite. Apelul poate fi făcut la numărul 0 800 87 00 70

Spre finalul anului trecut, polițiștii antidrog din București au primit o informare de la omlogii olandezi în care li se spunea că un colet cu droguri relizate într-un laborator clandestin a fost trims în România.

A urmat monitorizarea traseului, spun surse judiciare, iar angajatul de la firma de coletărie ar fi fost chiar un polițist sub acoperire. Polițiștii au continuat supravegherea suspecților, iar acum două zile au fost arestați doi tineri, de 20 și 23 de ani.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Române: Aceștia ar fi comandat la sfârșitul anului trecut din Olanda 600 de grame de cristal pe care le-ar fi adus prin intermediul unei firme de curierat, iar întrega cantitate ar fi fost disimultă într-un recipient cu mâncare pentru pisici. Ulterior în luna ianurie au fost făcute percheziții la locuințele acestora și au găsite 580 de grame de drog.

Cei doi au fost arestați preventiv. Polițiștii au estimat că tinerii aveau peste 100 de clienți, având în vedere că în numai o luna au comandat un kilogram de droguri din categoria cristal.

Cătălin Țone, specialist antidrog: Vorbim despre un kilogram de droguri din care se obțineau peste 10.000 de doze. Traficanții niciodată nu fac un surplus de marfă niciodată nu riscă și nu investesc sume pentru a tine drogurile în rezervă în eventualitatea unei vânzări. Ei au deja o rețea de distribuție.

Drogurile se pot cumpără destul de ușor prin comenzi date pe darknet. Surse judiciare spun că traficanții folosesc cartele telefonice că să țină legătura cu firma de curierat, după care le aruncă.

Faptul că în România nu se cere un act de identitate în momentul cumpărării cartelor telefonice ușurează activitatea infractorilor. Medicii Agenției Naționale Antidrog au explicat cum consumă tinerii drogurile din categoria cristal.

Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog: De cele mai multe ori beneficiarii noștri au declarat că își fac atâtea doze de câte au bani. În funcție de numărul tinerilor care utilizează această substanță. Aceste droguri în general, noile substanțe psihoactive, celebrele etnobotanice pot fi denumite și drogurile tinerilor pentru că sunt disponibile, au preț redus și ajung la efecte foarte rapid.

În prezent, Agenția Europeană în domeniul drogurilor monitorizează 1000 de substanțe periculoase. În România, Agenția Anționala Antidrog a reușit introducerea în legea drogurilor a substanțelor din categoria cristal și în prezent monitorizează alte 20 de substanțe periculoase.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite