Petiție online: Fără învățământ în trei schimburi. Este afectată sănătatea și capacitatea de învățare a copiilor, spune inițiatorul, prof. univ. Dragoș Dincă

6 martie 2024, 18:39 (actualizat 6 martie 2024, 18:47)

Sistemul de învățământ în trei schimburi trebuie să dispară, pentru că afectează sănătatea și capacitatea de învățare a copiilor. Și duce la aglomerarea traficului pe parcursul întregii zile. Cu aceste argumente, un expert în mobilitate urbană a lansat o petiție online. Astfel, provoacă primăriile să găsească soluții rapide, care să țină cont în primul rând de interesele elevilor.

Programul școlar început foarte devreme sau după orele prânzului afectează capacitatea de concentrare a elevilor, susține inițiatorul petiției, care cere eliminarea celor 3 schimburi de învățare din multe școli de stat.

Părinții susțin argumentele inițiatorului

Cel mai bine e să se învețe dimineață. Să aibă și ei masă de prânz, program normal, se odihnesc, se apucă de lecții.

După amiază nu mai au aceeași atenție, nu mai au același focus.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: În București și Ilfov sunt peste 300.000 de elevi și preșcolari înscriși în 550 de unități de învățământ. În multe dintre acestea se învață în trei schimburi. Orele încep la 7.00 și se termină la 20.00.

Citește și: Studiu: Școala este cea mai importantă sursă de stres pentru adolescenți. Din 2005 până în 2015 numărul elevilor afectați de depresie severă s-a dublat

Pe lângă motivele care țin de îmbunătățirea sănătății și capacității de învățare, inițiatorul petiției spune că renunțarea la învățământul în trei schimburi ar mai avea un beneficiu: fluidizarea traficului.

Dragoș Dincă, prof. univ., Administraţie Publică, SNSPA, iniţiatorul petiţiei: Estimarea mea este că 20 % din trafic este generat de aceste deplasări școlare. Gândiți-vă că sunt copii de clasa 0 care învață de la 7.30. Este mult prea devreme pentru ei. Sunt copii care învață de la 11.00 la 14.00-15.00. Masa de prânz înseamnă un sendviș care, pe termen lung, afectează sănătatea. Sunt copii care învață de la 14.00 la 15.00, când capacitatea de învățare este redusă.

Citește și: Aproape 20% dintre copiii din România nu finalizează școala la timp. Cu ce probleme se confruntă

Iulian Cristache, preşedinte, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi: Ca să poți să înveți în trei schimburi, ora de 50 de minute ajunge de 40 de minute. Asta înseamnă peste 30 de ore mai puțin la aceeași disciplină, pe aceleași conținuturi. E ca și cum am doi elevi în față și îi pun să învețe o poezie, unuia îi dau două ore timp să învețe o poezie, altuia îi dau timp o oră să învețe o poezie. Putem să vorbim de egalitate de șanse?

Inițiator: Soluțiile trebuie să vină de la administrația locală

Dragoș Dincă, prof. univ., Administraţie Publică, SNSPA, iniţiatorul petiţiei: Extinderea spațiilor de învățământ, sălile de sport, terenurile de sport, cantina sunt în responsabilitatea administrației locale, adică primar și consilii locale.

Potrivit ministrului Educaţiei, Ligia Deca, interzicerea şcolii în trei schimburi, prevăzută de Legea învățământului preuniversitar, se va aplica din anul şcolar 2025-2026.

Citește și: 24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației. 250 de milioane de copii și tineri nu merg la școală, iar 763 de milioane de adulți sunt analfabeți

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite