Peter Pellegrini a câştigat alegerile prezidenţiale din Slovacia, o victorie pentru premierul prorus Robert Fico

7 aprilie 2024, 20:40 (actualizat 7 aprilie 2024, 23:40)

Noul președinte al Slovaciei este Peter Pellegrini. El a câștigat alegerile prezidențiale cu peste 53% din voturi. Reprezintă o coaliție naționalistă de stânga, aflată la putere în Slovacia și este aliat-cheie al premierului populist Robert Fico, care a oprit sprijinul militar pentru Ucraina. L-a învins pe candidatul opoziției progresiste și liberale, un diplomat pro-occidental, Ivan Korcok. Premierul ungar Viktor Orban a fost primul care l-a felicitat pe Pellegrini, care îi împărtășește opiniile în privința Ucrainei.


Peter Pellegrini, 48 de ani, a fost premier și a avut un rol esențial în formarea coaliției la putere în Slovacia, după ce Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare anul trecut. Între primul și al doiea tur al prezidențialelor, Pellegrini a apreciat că Slovacia ar vrea un președinte care să apere interesele statului național.

Legătura sa strânsă cu premierul Fico, care a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei și a reluat dialogul cu Rusia, va consolida orientarea actuală a politicii externe a Slovaciei, adică un sprijin redus pentru Ucraina.

PETER PELLEGRINI – preşedintele ales al Slovaciei: Voi face tot ce pot pentru a mă asigura că Slovacia rămâne mereu de partea păcii și nu a războiului, indiferent dacă acest lucru este sau nu pe placul cuiva. Să mă critice oricine și cum vrea. Sunt recunoscător cetățenilor Slovaciei.

ROBERT FICO – premierul Slovaciei: Slovacii au probat că îşi dau seama de ameninţările reprezentate de mass-media liberală, de activiști şi organizațiile neguvernamentale la adresa țării noastre. Prezența la vot nu a fost întâmplătoare, mai degrabă, a rezultat din preocuparea reală cu privire la direcția pe care ar putea-o lua țara noastră dacă astfel de entități ar deține puterea.

Contracandidatului lui Pellegrini și-a recunoscut înfrângerea, l-a felicitat pe câștigător și a declarat că e treaba noului președinte ca nimeni să nu se simtă înfrânt. Deși prerogativele președintelui sunt limitate, acesta ratifică tratatele internaţionale, numeste principalii judecători și este comandantul-sef al fortelor armate. El poate, de asemenea, să se opună legilor adoptate de Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite