Peskov: Minsk ar putea fi cel mai bun loc pentru găzduirea unor potențiale discuții între SUA, Ucraina și Rusia

Minsk ar putea fi cel mai bun loc pentru găzduirea unor potențiale discuții între SUA, Ucraina și Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, agenției de presă ruse Interfax.
Declarația lui Peskov vine în urma unei propuneri a dictatorului Lukașenko de a-i găzdui pe cei trei preşedinţi, pentru discuții de pace.
„Această problemă nu a fost abordată sau discutată în niciun fel. Dar, desigur, Minsk este cel mai bun loc pentru noi. Este principalul nostru aliat, deci este cel mai bun loc pentru negocieri”, a declarat Peskov.
Potrivit lui Peskov, Kremlinul este „pozitiv” cu privire la disponibilitatea declarată a lui Zelenski de a „veni la masa negocierilor”.
Într-o declarație din 4 martie, președintele ucrainean a afirmat că el și echipa sa „sunt pregătiți să lucreze sub conducerea puternică a președintelui Trump pentru a obține o pace durabilă”. El a continuat să propună eliberarea prizonierilor și un armistițiu parțial în aer și pe mare ca primii pași către un acord de pace.
Deschiderea lui Zelenski a venit la câteva zile după ciocnirea sa publică cu Trump în Biroul Oval și după ce SUA a întrerupt tot ajutorul militar pentru a face presiuni asupra Ucrainei în vederea negocierilor.
„Întrebarea este cu cine să stăm (la masa negocierilor). Până în prezent, există încă o interdicție legală pentru președintele ucrainean de a negocia cu partea rusă. Prin urmare, în general, abordarea este pozitivă, dar nuanțele nu s-au schimbat încă”, a adăugat Peskov.
Poziția recentă a lui Trump cu privire la Ucraina, inclusiv mustrarea publică a lui Zelenski și raportarea opririi ajutorului militar american pentru Kiev, a atras laude din partea oficialilor ruși, în timp ce a generat îngrijorări în rândul aliaților europeni.
De la preluarea mandatului, Trump a distanțat SUA de rolul său tradițional de principal susținător al Ucrainei, punând la îndoială angajamentul Kievului față de pace și lăsând să se înțeleagă că Ucraina este și ea vinovată pentru războiul în curs.
Trump, reluând retorica Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina, a declarat la sfârșitul lunii februarie că țara ar trebui să „uite” de aderarea la NATO, pe care țara o consideră o garanție de securitate împotriva unei viitoare invazii rusești. Rusia a prezentat în mod repetat extinderea NATO drept o „justificare” pentru război.
De asemenea, la 24 februarie, SUA au votat alături de Rusia împotriva unei rezoluții a ONU care condamna invazia rusă din Ucraina.