Pericolul din caserole! Produsele din plastic degajă substanțe toxice pentru organism. Măsuri la nivel european
Caserole, căni, pahare, furculițe și tot felul de recipiente. Toate sunt frumos expuse pe rafturile magazinelor și vin cu promisiunea de a ne ușura viața.
În realitate, lucrurile stau exact invers.
Mădălina Samoilă, jurnalist TVR: „Vă propun să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim câte dintre aceste produse sunt folosite de către fiecare dintre noi, zilnic Multe pentru trasnportul și depozitarea alimentelor celor mici, cum sunt caserolele din plastic. Medicii ne atrag atenția și spun că aceste produse, în contact cu un aliment fierbinte, emană substanțe extrem de toxice pentru organism„.
Cea mai periculoasă substanță toxică este bisfenolul de tip A, adică acel compus folosit la fabricarea plasticului care se poate transfera foarte ușor în mâncare.
Mihai Craiu, medic pediatru, Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Al. Rusescu”: „E un produs care se comportă ca o moleculă care dezechilibrează sistemul endocrin, cu efecte estrogenice . (…) Pentru băieţi mai există un element de îngrijorare – posibilele efecte prostatice”.
Tocmai din cauza pericolului la care suntem expuși zilnic, de anul acesta, Uniunea Europeană a adoptat un regulament care le impune producătorilor de mase plastice să folosească maximum 0,05 mg de bisfenol pentru fiecare kilogram produs.
Gabriel Mustăţea, șef laborator mase plastic, Institutul de Bioresurse Alimentare București: „Ar trebui făcute teste care să verifice dacă limita de migrare specifică a acestui compus se încadrează în această limită impusă de regulament (…) Noi ca institut avem în vedere dezvoltarea de metode care să permită analiza acestui compus”.
Medicii ne recomandă sa evităm totuși, pe cât posibil, plasticul de orice fel.
Indicate sunt produsele din sticlă, ceramică și materiale inoxidabile.