Pericolele din mediul online, în an electoral. Specialist: Noi ca țară avem aceelași pericole cu care se confruntă UE și NATO

16 aprilie 2024, 18:41

Atacurile cibernetice sunt un real pericol care a luat amploare în ultima perioada. Iar anul electoral 2024 vine cu şi mai multe provocări. Războiul s-a mutat în sfera digitală, unde se duce o adevărată bătălie cu dezinformarea şi manipularea opiniei publice. Autorităţile fac eforturi să combată acest fenomen şi spun că este nevoie de legi clare şi de educarea populaţiei.

Pericolele din mediul online apar acum la tot pasul. Specialiștii IT atenționează că e nevoie de precauție mereu când citim o informație sau deschidem un site.

Andrei Baltariu, programator: Inteligență artificială începe să aibă impact foarte mare. Va trebui să avem din ce în ce mai puțină încredere în rețele sociale, în informația de pe net. Linkurile de pe rețelele sociale pot fi mascate foarte ușor. Orice informație trebuie verificată de minim 2…3 ori. Că e vorba de scumpirea pâinii sau a ieșit cineva președinte.

Tiberiu Dodiță, specialist IT: Am picat în plasa unei campanii care imită un site real, am trimis o suma bani și nu s-a mai întâmplat nimic. Pot să fie site-uri imitate pentru anumite bănci, platforme în care trebuie să-ți introduci datele și ulterior ești compromis. Nu crede acele povești că te îmbogățești peste noapte sau îți spune o persoană publică să cumperi de acolo și vei avea triplu în câteva minute.

Extinderea digitalizării

Extinderea digitalizarii preocupă autoritățile. Odată cu acest pas este nevoie însă de securitate cibernetică sporită. Scurgerile de informații, atacurile de tip ransomware, dar și dezinformarea sunt principalele pericole.

Adrian Vevera, director Institutul de Cercetare-Dezvoltare Informatică: Noi ca țară avem aceleași pericole cu care se confruntă UE și blocul NATO. Având în vedere poziția în proximitatea conflictului din Ucraina și a unei zone care este într-o modificare geostrategică și geopolitică majoră ele sunt amplificate.

Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului: Bătălia din acest an este între democrație și autoritarism. Interferența străină în proces electoral și încercarea de a folosi mediul online pentru a legitima însăși instituția alegerilor face parte din arsenalul regimurilor autoritare. Pericolul atacurilor cibernetice al dezinformării propaganmdei și știri false este real și acut azi mai mult că oricând.

Contracararea atacurilor cibernetice și a dezinformării impun reglementări legislative și cooperare internațională.

Ștefan Mușoiu, preşedinte Comisia pentru Afaceri Europene Camera Deputaţilor: Niciun stat nu poate acționa singur împotriva amenințări cibernetice. În 2024 an electoral măsuri promovate pentru menținere și apărarea democrației se constituie în piatră de încercare. Apărarea democrației vizează întreg ciclul electroral și cuprinde răspunsuri împotriva informațiilor eronate, dezinformare, operațiunilor de influență informațională și ingerințelor străine în spațiul informațional.

Autoritățile susțin că pentru combatarea fenomenului este nevoie de mai multă educație și de investiții în tehnologie și inovație.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite