Percheziţii la colaboratorii lui Călin Georgescu. Influencerul Bogdan Peșchir, reținut de poliție
Val de percheziții la persoane suspectate că au influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale de anul trecut. Procurorii au mers la zeci de adrese în Bucureşti şi în nouă judeţe unde locuiesc influenceri cunoscuţi pe reţelele sociale, care au participat activ la campania fostului candidat Călin Georgescu. Printre cei vizaţi sunt Makaveli, actual consilier parlamentar al SOS România, şi Bogdan Peșchir. Descinderile au legătură cu un dosar penal deschis pentru coruperea alegătorilor.
ACTUALIZARE Influencerul Bogdan Peşchir, cel care i-a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, a fost reţinut joi seara pentru 24 de ore, într-un dosar legat de săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor, au declarat surse judiciare.
ACTUALIZARE Bogdan Peșchir a fost adus la audieri la IGPR, considerat unul dintre finanțatorii din umbră ai campaniei lui Călin Georgescu.
Când a coborât din duba Poliției, el avea fața acoperită cu o cagulă și ochelari de soare, pe cap avea o glugă și o șapcă, însă unul dintre polițiști l-a legitimat și i-a solicitat să își descopere fața, tocmai pentru a putea fi identificat.
ACTUALIZARE La sediul IGPR din Capitală a fost adus Bogdan Peşchir, milionarul în criptomonede din Braşov, bănuit că ar fi unul dintre finanţatorii campaniei lui Călin Georgescu de anul trecut.
Au fost percheziții la domiciliul lui Alexandru Virgil Zidaru, alias Makaveli, un influencer cunoscut pe TikTok și susținător al lui Călin Georgescu, care acum este consilier al Dianei Șoșoacă.
De asemenea, au fost percheziții în Brașov, la Bogdan Peșchir și în Timiș, la influencerul Alin Borcan. Procurorii Parchetului General spun că toți acești influenceri ar fi plătit, ar fi finanțat pe rețele de socializare, în special pe TikTok, susținători ai lui Călin Georgescu.
Descinderi au fost la adrese din Capitală și din județele Braşov, Botoşani, Călăraşi, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Maramureş, Mureş şi Timiş.

Spre exemplu, chiar într-un document SRI desecretizat de CSAT, se afirmă că Bogdan Peșchir, alias Bogpr pe TikTok, ar fi finanțat campania lui Călin Georgescu cu 380.000 de euro.
Cum era finanțată campania
În timpul live-urilor pe TikTok ale susținătorilor lui Călin Georgescu, Bogdan Peșchir făcea donații prin acele monede TikTok, cum ar fi TikTok Universe. O astfel de monedă valorează 3.700 de lei.
Prin urmare, el făcea aceste donații către susținătorii lui Călin Georgescu, iar procurorii și polițiștii spun că, de fapt, este vorba de infracțiunea de corupere a alegătorilor. De aceea sunt aceste percheziții la toți acești influenceri și finanțatori ai campaniei lui Călin Georgescu.
Persoanele respective care promovau acele clipulețe, despre care domnul Călin Georgescu spune că nu știa nimic și că nu a avut niciun fel de venit și cheltuială în campania electorală, erau distribuite ca urmare a unei înțelegeri prealabile, cu diverse persoane considerate ca fiind sponsori, a explicat Liliana Năstase, jurnalist TVR.
Bogdan Peșchir este unul dintre ei, însă, anchetatorii caută și acum noi probe. Dosarul este început în luna decembrie. De altfel, Bogdan Peșchir a mai fost vizat de percheziții, i s-a pus sechestul asigurator pe un portofel cu 7 milioane de dolari în criptomonede.
De asemenea, Makaveli a fost vizat de percheziții, iar procurorii caută și alte persoane care ar fi putut să dea sume de bani, să investească sume de bani către diverși influenceri.
Se folosesc în general în astfel de situații, persoane care au între cinci și zece mii de urmăritori, dar care, promovând aceste filmulețe la rândul lor, pot ajunge la 100.000 de persoane, prin distribuire de către persoanele care îi urmăresc.
Există probe certe până în acest moment, că cel puțin Bogdan Peșchir a dat 380.000 de euro, însă la audieri, el a spus că i-a dat din plăcere și că nu sunt singurii bani pe care i-ar fi dat ca premiu pe rețeaua TikTok. De altfel este celebrul pentru că a plătit pentru o melodie către un interpret de muzică de manele vreo 30.000 de euro pentru câteva minute să facă live.

Diana Șoșoacă reacționează după perchezițiile la persoanele bănuite de influențarea alegerilor
Cercetările vizează documentarea activităţii infracţionale a persoanelor vizate.
„Poliţiştii din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală coordonează efectuarea a 17 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţele Braşov, Botoşani, Călăraşi, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Maramureş, Mureş şi Timiş, la locuinţele unor persoane fizice, într-un dosar penal în care se efectuează urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor”, informează Biroul de presă al Poliţiei Române.
La acţiune participă poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Institutului Naţional de Criminalistică, Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei şi inspectoratelor de poliţie Braşov, Botoşani, Dolj, Galaţi, Maramureş, Mureş şi Timiş.