Percheziţii DIICOT în Capitală într-un caz de punere în circulaţie de bani falși, prin încărcarea în bancomate. Falsul este imposibil de detectat cu ochiul liber. Cei doi suspecți au fost reținuți

Perchezitii DIICOT
Perchezitii DIICOT
3 mai 2023, 08:41

ACTUALIZARE Într-un singur weekend două persoane au plasat sute de bancnote false de 500 de euro. Numai șase dintre acestea au fost respinse de aparatele de schimb valutar. Polițiștii au reușit să-i identifice în 12 zile, însă, apoi a fost nevoie de luni bune pentru a se construi un probatoriu și asta pentru că cei doi făptași nu ar mai fi încercat să plaseze ale bancnote falsificate.

Surse judiciare susțin că în perioada 4 -7 noiembrie 2022 plasatorii au circulat prin mai mute județe din țară și de fiecare dată ar fi folosit taxiuri perntru a se deplasa dintr-un oraș în altul. Luau taxiurile direct din stradă și plăteau costul călătoriei cu bani cash.

Pe parcursul deplasărilor între cei doi nu ar fi existat vreun dialog pentru ca taximetriștii să aibă cât mai puține elemente prin care să-i poată indica în cazul unor chestionări ale poliției, susțin aceleași surse.

”S-au deplasat în județele Prahova, Dâmbovița, București, Cosntanta, Pitești. Erau foarte bine pregătite în sensul că purtau mască facială, șepci, glugi. Pe degete aveau lipit scotch, astfel încât să nu lase urme papilare”, a spus un ofițer de poliție de la Oficiul Naţional de Combatere a Contrafacerilor.

Surse judiciare spun că ar fi avut traseele clar stabilite înainte de a se depalsa între orașe, așa că mergeau direct de la o unitate bancară la alta. După loviturile date în noiembrie anul trecut, cei doi suspecți, cu multe furturi la activ, ar fi părăsit țara de mai multe ori. De fiecare dată unul se afla în România și celalalt peste hotare. De aceea, încercările de capturare a acestora au fost dificile.

Surse judiciare spun că bancotele erau aproape perfect falsificate și că circulă în spațiul european din august 2022. Cel care le-a relizat poate fi considerat, spun aceleași surse, într-un top 3 mondial al falsificatorilor de bani. Încă nu se știe care e identitatea acestei persoane, dar e foarte posibil să fie din estul Europei.

”Cele mai bune falsuri au fost realizate în Bulgaria, Turcia și state din fosta Federație Iugoslavă. Sunt angrenați informaticieni, oamnei cu experiență în tipărire, care stiu să folosească cerneluri, inclusiv pe polimeri”, a spus Cătălin Țone, expert judiciar.

În spatele celor doi plasatori de falsuri duși azi la audieri s-ar afla alte persoane care ar fi pregătit în realitate fiecare pas făcut în weekendul din noiembrie, susțin surse judiciare.

–––––––––––

”La data de 03.05.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Oficiul Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, efectuează 4 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune”, informează DIICOT.

În cauză s-a reţinut că, în cursul lunii noiembrie, o unitate bancară a fost prejudiciată cu suma de aproximativ 240.000 euro, prin încărcarea în bancomate, pe parcursul a 3 zile, a 486 de bancnote în valoare de 500 euro falsificate.

Dintre acestea, doar şase bancnote au fost reţinute de aparatele multifuncţionale, restul fiind acceptate.

”Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, fiind cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât şi pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber”, precizează sursa citată.

Două persoane vor fi conduse la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru audieri. Totul s-a întâmplat într-un singur weekend în luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, bancnotele au fost cumparate de la doi falsificatori care se află pe teritoriul Bulgariei, unul ar fi de origine turcă celălalt ar fi bulgar.

Poliția face cercetări pentru găsirea și a celor doi falsificatori.

Activitatea judiciară este realizată cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, suportul tehnico-criminalistic fiind asigurat de Institutul Naţional de Criminalistică.

La acţiune participă Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei şi Unitatea Tehnico-Canină a Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către DIICOT – Biroul Tehnic şi de Criminalistică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite