Pensionarii ar putea trăi decent cu 1.000 de euro pe lună, dar majoritatea lor primesc spre jumătate din această sumă
Situația s-ar putea înrăutăţi începând cu următorii cinci ani, odată cu pensionarea decreţeilor, susțin economiştii. Oamenii recunosc însă că nu prea reușesc să economisească pe termen lung, pentru o bătrânețe lipsită de griji financiare.
Ca să ducă un trăi decent la bătrâneţe, românii consideră că au nevoie de o pensie spre 5.000 de lei, aproape dublu faţă de cât primesc mai bine de jumătate dintre pensionarii de la noi din ţară.
Suma este cu mult peste ce poate să susţină sistemul public de pensii. Statul, în momentul de faţă, îşi permite un pic peste o treime din această sumă, adică în jur de 1.650 de lei.
Alina Dincă, companie de cercetare sociologică: „Pe lângă deficitul bugetar avem şi deficitul demografic, care ne îngrijorează pe noi toţi, apropo de cine ne va mai plăti pensia la un moment dat. Sunt 54% dintre români care nu cred că vor mai apuca pensia asta, apropo de îngrijorarea legată de vârsta la care va ajunge pensionarea.”
O soluţie ar fi să punem bani deoparte cât timp suntem activi pe piaţa muncii. Însă în România, numai 1 din 5 angajați reușește să economisească pentru bătrânețe.
Șase din zece angajaţi se tem că statul va avea dificultăți privind plata pensiilor pentru generațiile viitoare, după cum arată un studiu făcut pe 1.100 de persoane active profesional cu vârste între 25 și 60 de ani.
Veronica Duţu, expert financiar: „Sustenabilitatea majorării pensiilor depinde de volumul contribuţiilor colectate de la cei care plătesc şi contribuie la fondul de pensii. Pensiile în viitor vor depinde de creşterea economică a României. Dacă economia va continua să crească, statul va avea resursele financiare pentru creșterile de pensii”.
Cei care își permit să facă economii pentru o pensie privată facultativă trebuie să înceapă să pună bani deoparte din tinerețe, spun experții. Anul trecut, activele la fondurile de pensii private au depășit 160 miliarde de lei, echivalentul a peste 9% din PIB.
Radu Crăciun, președinte Asociația pentru Pensiile Administrate Privat (APAP): „Pentru prezervarea nivelului de trai la pensie este important ca economisirea să înceapă din timp, încă de când suntem tineri. Suma să fie peste 100 de lei pe lună. La ea se acumulează şi performanţa investiţională. Și este importantă constanţa.”
Din septembrie 2024, veniturile a 3,8 milioane de pensionari de la noi din ţară au crescut, în medie, cu puțin peste 600 de lei, după recalculare.