Pensiile românilor, printre cele mai mici din UE. Pensia medie, de 382 de euro, mult sub media europeană de 1.294 de euro

Pensii, pensionari. Foto: Arhivă
6 iunie 2024, 07:13 (actualizat 6 iunie 2024, 07:15)

Românii au printre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană. Conform unui raport recent publicat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale, pensia medie lunară în România este de doar 382 de euro, plasând țara pe penultimul loc în Uniunea Europeană.

Singura țară din blocul comunitar cu pensii medii mai mici este Bulgaria, unde pensionarii primesc în medie 226 de euro pe luna, arata Euronews Business.

La nivelul Uniunii Europene, pensia medie se ridică la 1.294 de euro, aproape de patru ori mai mare decât în România. Raportul subliniază că aceste valori medii includ atât pensiile de stat, cât și pensiile private obligatorii și facultative, precum și asigurările de viață cu componentă de redistribuire a profitului.

Cheltuielile medii lunare pentru pensii variază semnificativ între statele membre ale UE. Luxemburgul se află la polul opus, cu o pensie medie de 2.575 de euro, în timp ce Bulgaria înregistrează cea mai mică pensie medie de 226 de euro pe lună.

În afara UE, Islanda raportează cea mai mare pensie medie, de 2.762 de euro, în timp ce Albania are cea mai mică, de 131 de euro.

Țările din Balcani, în general, se află la coada clasamentului în ceea ce privește pensiile medii. De exemplu, pensiile din România și Bulgaria sunt mult sub media UE, reflectând disparități economice semnificative.

CITEȘTE ȘI: Vârsta efectivă de pensionare a crescut în cazul femeilor. În Hunedoara sunt cei mai mulți pensionari tineri. Care era situația în 1970

Diferențele în nivelurile de pensii sunt influențate și de costul vieții în fiecare țară. Ajustate pentru puterea de cumpărare (PPS), disparitățile se reduc, dar rămân semnificative. În termeni de PPS, pensia medie variază de la 437 în Bulgaria la 1.681 în Luxemburg.

Cu toate acestea, în ciuda ajustării pentru puterea de cumpărare, mai puțin de jumătate dintre europeni sunt încrezători că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil la pensie. În anumite state membre, acest nivel de încredere scade sub 30%, generând îngrijorări privind adecvarea pensiilor.

CITEȘTE ȘI: Ciolacu: Sumele rezultate după recalcularea pensiilor vor fi plătite integral, cu data de 1 septembrie

Analiza detaliată a Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale evidențiază necesitatea unor reforme structurale în sistemele de pensii din multe țări europene, inclusiv România. Discrepanțele mari între pensiile medii și costul vieții subliniază nevoia urgentă de măsuri care să asigure un trai decent pentru toți pensionarii, indiferent de țara de origine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite