Pensii mai mari pentru cei cu vechime de peste 25 de ani, după recalculare
Cei aproape 5 milioane de pensionari aşteaptă cu nerăbdare să vadă dacă vor primi bani în plus. Deciziile cu noua valoare a pensiilor, după prima etapa de recalculare, vor ajunge la ei cel târziu până la sfârșitul acestei luni. Legea pensiilor, care a intrat în vigoare în toamna anului trecut, prevede venituri mai mari pentru cei care au avut vechime în muncă de peste 25 de ani.
În a doua etapa de recalculare vor intra doar cei care au avut diferite sporuri, ce nu au fost luate în calcul până acum.
Deciziile cu noua valoare a pensiilor sunt deja în curs de tipărire şi ar trebui să ajungă la Poşta Română până săptămâna viitoare, pe 15 august. Iar până la finalul lunii să fie înmânate pensionarilor.
În noua formula de calculare a pensiilor se iau în considerare și alte tipuri de venituri decât erau incluse până acum, așa cum sunt sporurile, primele, orele suplimentare sau al al 13-lea salariu. Dacă la recalculare venitul este mai mic decât înainte, beneficiarii vor rămâne cu pensia cea mai avantajoasã. Pe cupoanele din luna septembrie vor fi trecute noile venituri pe care pensonarii le vor obține de acum înainte, a anunțat Casa Națională de Pensii.
Noua lege a pensiilor, în vigoare de la finalul anului trecut, prevede și alte modificări importante. Vârstă de pensionare se va egaliza la 65 de ani, treptat, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Dreptul la pensie se obține după minimum 15 ani de contribuții, dar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Femeile obțin vechime și pentru perioada de concediu medical, iar vârstă lor de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil. Pensiile se majorează anual în funcție de inflație.
MODIFICĂRI PENTRU VIITORII PENSIONARI
sursa: Lege privind sistemul public de pensii
• dreptul la pensie, dupã minimum 15 ani de contribuții
• 35 de ani, stagiul complet de cotizare
• se egalizeazã treptat, pânã în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bãrbați la 65 de ani
• pentru femei, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadã contributivã; vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil
• pensiile se majoreazã anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea realã a salariului mediu brut
• se pot cumpãra maximum 6 ani de vechime