Pensia privată, soluția la care apelează tot mai mulți români, ca să-și asigure bătrânețile
Calculele experţilor în fiscalitate arată că cine iese azi la pensie primeşte mai puţin de jumătate din salariul mediu câştigat de-a lungul carierei. Din 2031, presiunea pe sistem va fi uriașă, pentru că cea mai mare parte a populației va ajunge la vârsta pensionării.
De teamă că la bătrânețe vor avea venituri mici, tot mai mulţi români strâng bani la Pilonul III de pensii. Contribuţia este facultativă, iar beneficiarii îşi pot alege suma pe care vor să o pună deoparte. De exemplu, un bărbat ieşit recent la pensie a contribuit lunar, în ultimii 10 ani, cu câteva sute de lei la un fond privat de pensii.
George Cojocaru, pensionar: Este o pensie decentă pentru că am investit şi în zona de privat. Din păcate, sistemul nostru cel de stat este un sistem deficitar.
În prezent, în România, 7 din 100 angajați au o asigurare privată de pensie facultativă. Numărul acestora este în creştere cu mai bine de 10% faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Fiecare dintre aceşti angajaţi a contribuit, până în prezent, în medie, cu mai bine de 7.000 de lei, la Pilonul III.
Dan Neiciu, expert asigurări de viaţă: De regulă sunt persoane tinere, noile generaţii de angajaţi. Undeva la 30 de ani ca şi vârstă medie. Persoane care au conştientizat că sistemul public de pensii, în speţă Pilonul I, le va asigura în momentul pensionării undeva la 35 – 45% din salariu mediu avut.
Ştefan Daniel Armeanu, vicepreşedinte ASF: Salariaţii au posibilitatea de a contribui cu o anumită sumă, până la 15% din veniturile obţinute în perioada activă, pentru ca la vârsta pensionării să beneficieze de o pensie facultativă, o pensie privată, o pensie care constituie un venit suplimentar.
Din ce în ce mai multe companii oferă angajaţilor asigurări de pensii private facultative ca beneficii extra-salariale.
Veronica Duţu, expert fiscalitate: O companie poate să acorde salariaţilor o contribuţie de 400 de euro pe an la Pilonul III de pensii. Sunt bani neimpozabili, cu condiţia să se înscrie într-un procent de 33% din salariul brut.
Acum, statul reține lunar unui angajat un sfert din salariu pentru pensie, însă, doar puţin peste 20% din bani rămâne la stat. Restul, de aproape 5%, este virat la Pilonul II de pensie, obligatoriu.
Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii: În situaţia generaţiei noastre, a celor care contribuim la un fond de pensii administrat privat, Pilonul II, aşa cum îl ştim cu toţii, punctajul lunar este raportat la cota de contribuţie datorată sistemului unic de pensie.
În calculul pensiei primite de la stat este inclusă doar contribuţia de 20%. Însă, pe lângă asta, aveți într-un cont privat şi pensia pentru care aţi contribuit la Pilonul II și pentru care trebuie să va adresați companiei care vă administrează contul. Cine nu mai ştie unde are Pilonul II de pensie poate afla de pe site-ul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat, din România.