#PeDatorie. Din august vom avea buletine cu cip. O analiză de Daniel Coman

19 aprilie 2021, 09:49

Cãrțile de identitate mari și, sã recunoaștem, cam urâte și inutile, or sã disparã treptat. În locul lor vine buletinul electronic! Aratã cam așa, iar prima veste bunã e cã o sã fie mai mic, va avea dimensiunile unui card bancar sau permis de conducere. Adicã o sã încapã în portofel, în sfârșit! Va fi mai sigur, va putea fi folosit în mai multe scopuri practice, adicã de data asta chiar o sã ne ajute faptul cã îl avem, și…bucuria conspiraționiștilor, va avea și cip!

Da, un cip electronic pe care vor fi stocate informații precum semnãtura electronicã și douã amprente. Sunã deja SF, așa cã hai sã lãsãm deoparte conspirațiile, pentru cã buletinul electronic nu va fi obligatoriu. Vom putea în continuare sã alegem cartea de identitate simplã, fãrã cip, dar care va oferi mai puține beneficii.

De exemplu, nu vom putea ieși din țarã, și ne vom lovi de mai multe bariere birocratice. Adicã hârtii, ghișee, dosare cu șinã, știți voi. Pentru cã unul dintre marile avantaje ale buletinului electronic este cã îl vom putea folosi pentru servicii la distanțã. Adicã vom putea înmatricula mașini, vom putea obține un cazier judiciar sau chiar sã plãtim taxe și impozite, fãrã sã mai facem drumul la ghișeu. Dacã totul va fi ca în reclamã, vom putea sã apropiem buletinul electronic de telefonul mobil, și prin transferul de date instantaneu, identitatea este verificatã. Cel mai probabil, și faptul cã cipul va conține douã amprente va avea o utilitate practicã, așa cum ne logãm acum în diferite aplicații cu amprenta, fãrã sã mai bãgãm cod sau parolã.

În plus, buletinul va fi în sfârșit recunoscut oriunde în Uniunea Europeanã, pentru cã da, toți europenii vor avea același format al actului de identitate, nu doar noi. Cãtãlin Giulescu, director la Evidența Populației, spune cã noul buletin va fi și mai sigur, nimeni nu ne va putea fura identitatea.

Din materialul din care sunt confectionate presupune turnarea mai multor straturi.Cele mai multe tehnologii d efasificare presupun raderea unor straturi si adaugarea de noi straturi.In masura in care vb despre adaugarea unor elemente in relief acestea nu pot fi falsificate.” Repet, ca sã fie clar: noile tipuri de buletin electronic vor putea fi eliberate din august, dar nu la cerere, ci pe mãsurã ce expirã cele vechi.

Practic, din august vor fi în circulație cinci tipuri de documente: buletinul electronic, cartea de identitate simplã, fãrã cip, dar emisã dupã 1 august în noul format, buletinele actuale, în forma în care sunt acum, cartea de identitate provizorie cu valabilitate de 1 an, și buletinele vechi, sub formã de carnețel, cele emise înainte de 1997. Sã nu credeți cã sunt puține, 1 milion de români încã le au. Asta cã tot vorbeam mai devreme de birocrație și hârtii. Și, foarte interesant, chiar și copiii vor putea avea astfel de buletine electronice cu cip, încã de la vârsta de 12 ani, nu de la 14 cum era pânã acum.

Așa cã se schimbã și perioadele de valabilitate. 6 ani, pentru minori, 10 ani pentru cei care au peste 18 ani, și nelimitat dupã împlinirea vârstei de 70 de ani.

Dar vor mai trece ani buni pânã când vom avea cu toții noile buletine electronice. În primul rând, ele pot fi înlocuite doar pe mãsurã ce expirã cele vechi. În al doilea rând, trecem printr-o crizã globalã de plastic și semiconductoare, ceea ce înseamnã cã nu pot fi produse foarte multe buletine, foarte repede.

Dar pânã ajungem noi sã avem tehnologia în portofel, sunt curios ce pãrere aveți voi despre noile buletine.

Credeți cã vor fi utile, sau vor avea soarta cardului de sãnãtate cu cip, care e mai mult degeaba? Aștept rãspunsurile voastre, ca de obicei, pe facebook și instagram.

Nu uitați cã ne vedem în fiecare searã, de luni pânã vineri, de la 19:30, și dimineața, la 7 și jumãtate.

O analiză de Daniel Coman.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite