Paul de România a făcut o nouă cerere de eliberare pe cauțiune, în Malta

2 mai 2024, 14:48 (actualizat 2 mai 2024, 21:26)

Urmărit internațional pentru o condamnare definitivă de 3 ani şi 4 luni, Paul de România află vineri dacă rămâne în arest în Malta, după ce a contestat decizia primei instanţe care l-a trimis după gratii până cel mai devreme pe 9 mai. Avocatul maltez al lui Paul de România a declarat în exclusivitate pentru Ştirile TVR că se opune cu vehemenţă extrădării şi invocă decizia magistraţilor francezi.


Paul al României urmează să ajungă din nou vineri în faţa unei instanţe din Malta. Va afla dacă rămâne în arest până la analiza documentelor privind extrădarea, procedură pe care autorităţile române au deschis-o luni, după ce magistraţii din Malta au solicitat o serie de clarificări.

Paul al României şi-a arătat nemulţumirea în instanţa malteză pentru faptul că polițiștii l-ar fi ridicat ilegal de la o întrunire a Cavalerilor de Malta, în faţa a sute de invitaţi. În replică, un oficial al faimosului ordin a negat în mass-media din Malta orice legătură cu nepotul Regelui Carol al II-lea.

Fugar de peste 3 ani şi jumătate şi cu o decizie favorabilă din partea Franţei, Paul al României a declanşat o ofensivă împotriva statului român după ce a fost arestat în Malta. Avocatul său maltez încearcă prin orice mijoace să-l scape de închisoare şi spune că Paul al României poate călători unde vrea.

JASON AZZOPARDI, avocatul lui Paul al României: Nu este important ce făcea el în Malta, ci că mandatul european de arestare emis de România a fost deja declarat ca fiind neregulamentar, nevalabil, ilegal și emis într-o manieră coruptă de către instanța din România. Tot ce facem noi este să ne opunem extrădării.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, spune că autorităţile române vor trimite toate documentele în Malta şi ca va lua chiar legătura cu omologul său astfel încât Paul al României să execute pedeapsa de 3 ani şI 4 luni într-un penitenciar din ţară.

ALINA GORGHIU, ministul Justiţiei (30 aprilie 2024): Ministerul Justiţiei şi instanţa de executare vor face toate diligenţele ca acest fugar să fie întors în ţară. Voi încerca un dialog inclusiv la nivel de ministru al Justiţiei, fara a face imixtiune în actul de justiţie.

Paul al României a fost condamnat la sfârşitul anului 2020 la 3 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa, acuzat de un prejudiciu de 4 milioane de euro. Înainte de condamnare a plecat în Franţa. Si după un proces lung privind extrădarea sa a obţinut câştig de cauză, în condițiile în care Parchetul din Paris a motivat cu întârziere recursul. Acest lucru a dus la critici vehemente din partea autorităţilor din România. Paul al României a fost reţinut duminica trecută în Malta, într-un complex turistic de lux.


Fugarul Paul de România, condamnat în dosarul Ferma Băneasa la trei ani și patru luni de închisoare cu executare și reținut recent în Malta, a făcut o nouă cerere de eliberare pe cauțiune, potrivit unor surse judiciare din Malta.

Vineri, 3 mai, se judecă această nouă contestație la eliberarea pe cauțiune.

Magistraţii maltezi i-au respins pe 29 aprilie prima cerere de eliberare pe cauţiune.

Vineri, 3 mai, nu va judeca același judecător această nouă cerere de eliberare pe cauțiune, ci un altul, potrivit acelorași surse judiciare.

Între timp, instanța din România a trimis maltezilor mandatul de arestare european tradus, plus alte documente relevante.

Paul de România a fost localizat şi reţinut duminică, 28 aprilie, în capitala Maltei, la Valetta. Se afla cu soţia într-o vacanţă la unul dintre resorturile de lux din centrul oraşului.

Urmărirea lui a început când poliţiştii români au aflat că fugarul, în ciuda interdicţiei de a părăsi Franţa, ar fi plecat în vacanţă în Malta. Reţinut de poliţiştii maltezi, Paul de România nu a opus rezistenţă.

Paul de România a fost condamnat la sfârşitul lui 2020 la 3 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, fiind acuzat de un prejudiciu de 4 milioane de euro.

Înainte de condamnare a plecat în Franţa şi a câştigat un proces lung privind extrădarea sa, pentru ca parchetul din Paris a motivat cu întârziere recursul privind extrădarea.

Autorităţile din România au criticat vehement acest demers, iar ministrul Justiţiei i-a scris omologului său francez.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite