Patru liceeni promovează donarea de organe şi acordul prezumat. Propunere: în lipsa refuzului scris, să fii considerat potenţial donator
Impresionaţi de drama miilor de români care aşteaptă un transplant salvator, patru liceeni de 17 ani au înfiinţat o asociaţie care militează pentru donarea de organe care înseamnă o şansă la viaţă. Au alături Agenţia Națională de Transplant şi împreună susţin schimbarea legii, ca oricine să fie considerat potenţial donator, în lipsa unui refuz scris. Speră să înlăture şi neîncrederea care a dus la abandonarea acestei soluții, în trecut.
David Pelinari a fost impresionat de povestea unui om transplantat recent. L-a întâlnit când făcea voluntariat la cabinetul bunicii sale, care este medic.
David Pelinari, 17 ani, cofondator al Asociaţiei „Prin tine faci bine”: Nu mi s-a părut normal să fie aşa de complicat şi să se aştepte aşa de mult pentru a doua şansă la viaţă. Aşa că am avut discuţia asta şi cu prietenele mele, de aici mi-a venit ideea. Ne dorim să fie cât mai puţine persoane puse în situaţia asta. Există prejudecăţi despre donarea de organe în România. Multe sunt cauzate de factori cum ar fi religia, etica.
La 17 ani, David, Eva, Irina şi Dora au înfiinţat o asociaţie prin care speră să schimbe mentalităţile. România este printre codaşele Uniunii Europene, cu numai cinci donatori de organe la un milion de locuitori.
Titi Aur, expert în siguranţă rutieră, susţinător al iniţiativei: În fiecare zi mor 4 oameni în accidente rutiere. O parte din aceste victime ar putea să devină donatori dacă ar exista în România acest nivel de educaţie, de percepţie, de înţelegere a acestui gest maxim, nobil, extraordinar.
Liceenii au în plan campanii de informare si vor sa promoveze iniţiative legislative care să faciliteze donarea de organe. Susţin acordul prezumat, propunere abandonată acum un deceniu din cauza controverselor.
Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: Potrivit legii, în România, o persoană care doreşte să-şi doneze organele şi ţesuturile în caz de moarte cerebrală poate să meargă încă din timpul vieţii la notariat să semneze un consimţământ informat în acest sens. Familia se poate opune însă prelevării, la spital. În cazul acordului prezumat, doar cei care nu doresc să li se preleveze organele ar mai merge la notariat să semneze o declaraţie în acest sens. Toţi ceilalţi ar fi consideraţi potenţiali donatori de organe.
Guenadiy Vatachki, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant: Majoritatea ţărilor europene au platforme online în care pot exprima refuzul. Dacă nu au ceva împotrivă, pentru că este în lege, nu se mai consemnează consimţământul, pentru că se presupune că toată lumea este de acord. Dacă familia se opune completează consimţământul de refuz şi nu se merge mai departe.
Gheorghe Tache, preşedinte de onoare, Asociaţia Transplantaţilor din România: Elementul principal, indiferent că-mi dau sau nu-mi dau acordul, rămâne informarea. Dacă omul nu ştie, de regulă refuză. Patriarhia este de acord cu procedura medicală atunci când îţi ajuţi aproapele.
În 13 ani, doar 584 de persoane s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor de Organe, Ţesuturi şi Celule. Peste patru mii sunt pe lista de aşteptare pentru transplant. 20 dintr-o sută se sting aşteptând. Un singur donator poate salva până la opt vieţi.