Doi medici și o asistentă de la Spitalul de Urgenţă Sfântul Pantelimon, din Bucureşti, au fost reţinuți de poliţişti, în dosarul morţilor suspecte din secţia de ATI. Managerul unității și-a depus demisia de onoare
Doi medici și o asistentă de la Spitalul de Urgenţă Sfântul Pantelimon, din Bucureşti, au fost reţinuți de poliţişti, în dosarul pacienţilor morţi în condiţii suspecte în secţia de ATI
Una dintre doctoriţele reţinute în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon din București. Potrivit procurorilor medicul este cercetat pentru omor calificat. Anchetatorii consideră că fapta a fost premeditată, profitând de vulnerabilitatea victimei.
Cea de-a doua doctoriță este cercetată pentru omor și tentativă de omor. Procurorii susțin că au indicii care arată că ambele doctorițe reținute ar fi pus la cale un plan în care reduceau brusc doza de noradrenalină, fapt ce ducea la stop cardiorespirator. Scopul, spun procurorii, ar fi fost provocarea decesului unor pacienți despre care ele ar fi apreciat că nu mai este oportun să rămână în viață.
În acest dosar, anchetatorii au audiat patru cadre medicale.
Pe asistentă, procurorii o cercetează pentru mărturie mincinoasă în formă continuată. Deși a fost auditată de 3 ori, ca martor în acest dosar, a minţit în faţa anchetatorilor şi nu a spus ce s-a întamplat în secția de anestezie si terapie intensivă.
Ancheta a început încă din luna aprilie, după acuzaţiile făcute de o asistentă de la ATI. Ea a reclamat că 17 persoane ar fi murit din cauza unui subdozaj de nordadrenalină. Atunci, mai multe persoane au fost audiate, iar cercetările au continuat. Anchetatorii au solicitat şi documentele adunate de Colegiul Medicilor din București. Experții acestui for au analizat fișele medicale ale pacienților și au stat de vorbă și cu cei 23 de medici din secția de anestezie și terapie intensivă.
Prin telefon, CĂTĂLINA POIANĂ, președintele Colegiului Medicilor Bucureşti: Aceste documente au fost solicitate de către Parchet în luna iunie a acestui an. Întotdeauna când un asemenea caz verificat de Colegiul București ajunge și la procuratură, procuratura solicită de foarte multe ori informații și date legate de la Colegiu.
La aproape 4 luni de la izbucnirea scandalului și după trei anchete paralele, inclusiv a corpului de control care a scos la iveală doar probleme de comunicare, Ministrul Sănătății a cerut abia acum demisia conducerii unității medicale.
Prin telefon BOGDAN SOCEA – managerul Spitalului Pantelimon: Nu vreau să comentez. Dacă ni s-a cerut acest lucru ne vom prezenta demisiile de onoare, nu vrem să fim asociaţi cu neîncrederea. Am militat întotdeauna pentru aflarea adevărului și în acest scop organele statului își vor face datoria. Este într-adevăr o surpriză ce s-a întâmplat astăzi.
În aprilie însă, la una dintre vizitele de la Spitalul Pantelimon, Alexandru Rafila spunea că i se pare „intolerabil” punerea în pericol a încrederii în personalul medical în detrimentul unui interes personal.
ALEXANDRU RAFILA – ministrul Sănătăţii: Nu sunt elemente care să susțină aceste acuzații, dar mergem în continuare cu investigația.
Nici ancheta Colegiului Medicilor București nu a găsit nereguli la spital.
LIANA PLEŞ – preşedintele Comisiei de Disciplină a CMMB: În absolut toate cele 17 cazuri nu a existat nicio suspiciune că a existat abatere de la protocoale sau că cineva, în mod intenționat, ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau reduce în scop criminal un astfel de caz.
Prin telefon, CĂTĂLINA POIANĂ – Presedintele Colegiului Medicilor Bucureşti: Rezultatele pe care noi le-am comunicat la acea vreme au ținut strict de inscrisurile pe care experții nostri le-au evaluat din foile de observatii si declaratiile si audierile care au fost făcute medicilor.
O reacţie în acest caz a avut si seful guvernului.
MARCEL CIOLACU – prim-ministru: O să iasă ministrul Sănătății. Important e că descoperim aceste lucruri. Să intre la puscărie cei care fac așa ceva.
Cei 17 pacienți care au murit în doar câteva zile la secția ATI în Spitalul Sf. Pantelimon aveau între 49 și 92 de ani.
–––––––––––––––––––––––––
Patru cadre medicale din spital au fost audiate timp de mai multe ore. Iar locuinţele lor au fost percheziţionate. Motive suficiente pentru ministrul Sănătăţii să ceară demisia conducerii spitalului, deşi la momentul anchetelor administrative, poziţia sa a fost diferită. La jumătatea lunii aprilie, 17 oameni au murit în decurs de patru zile la ATI, ceea ce a declanşat o serie de anchete.
Doi medici, specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.
Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă. În dosar, a fost reţinută şi o asistentă medicală, acuzată de mărturie mincinoasă.
„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ Bucureşti. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
Cele două doctoriţe sunt acuzate că au provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină.
„În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt. Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun procurorii.
De asemenea, pe 4 aprilie 2024, ora 13,17, cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00”.
În acelaşi dosar, a fost pusă sub acuzare C.M., asistentă în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.
„În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei”, precizează anchetatorii.
Faţă de inculpatele M.M.A. şi P.M., precum şi faţă de suspecta C.M. a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.
În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.
––––––––––––––––––––––
Ies la iveală noi informaţii din dosarul pacienţilor morţi în condiţii suspecte în secţia de ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti. Patru cadre medicale au fost duse la audieri, iar locuinţele acestora au fost percheziţionate. La jumătatea lunii aprilie, 17 oameni au murit în decurs de patru zile la ATI, ceea ce a declanşat o serie de anchete.
ACTUALIZARE Un medic de la Spitalul de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Bucureşti a fost reţinut de poliţişti, miercuri după-amiaza, în dosarul pacienţilor morţi în condiţii suspecte în secţia de ATI.
Miercuri dimineață au fost percheziții la locuințele a patru dintre cadrele medicale din Spitalul Sf. Pantelimon. Potrivit surselor judiciare, au fost aduse la audieri trei medici și o asistentă. De asemenea, spun sursele, polițiștii au ridicat și telefoanele mobile ale acestora, dar și alte înscrisuri de la locuințe.
„În dimineaţa zilei de 07.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul DGPMB – Serviciul Omoruri au pus în executare patru mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti pentru locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ Bucureşti. De asemenea, la sediul Serviciului Omoruri au fost aduse patru cadre medicale, în vederea audierii”, anunţă Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă.
De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, solicită demisia managerului şi a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, având în vedere funcţionarea „defectuoasă şi neîncrederea” publică generată de evenimentele din ultimele luni şi de anchetele aflate în derulare.
În urma acestui anunț, Bogdan Socea, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală, a declarat pentru Știrile TVR Info că își va depune demisia de onoare.
În luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.
Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe, fiind audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 – 7 aprilie 2024.
Ulterior, a fost pusă sub acuzare o asistentă pentru mărturie mincinoasă.
Anchetatorii consideră că ea ştie ce s-a întâmplat la Secţia ATI, dar a refuzat să dea informaţii în timpul audierilor, astfel încât procurorii au decis să o pună sub acuzare.