Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

20 aprilie 2025, 06:15 (actualizat 20 aprilie 2025, 10:58)

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie şi a atras atenţia asupra consumului de droguri – „o mare primejdie pentru viaţa oamenilor”.

„Cuvintele ‘Nu vă temeţi!’ adresate femeilor venite la mormânt, mai întâi de către îngeri, iar apoi de însuşi Iisus Hristos cel Înviat, care le-a întâmpinat şi le-a spus ‘Bucuraţi-vă, nu vă temeţi’ arată că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie, de speranţă şi ajutor în viaţă. De aceea, Sărbătoarea Învierii lui Hristos ne cheamă pe toţi să primim în suflet, prin rugăciune şi fapte bune, pacea şi bucuria lui Hristos şi să le împărtăşim în aceste zile celor din jurul nostru, mai ales celor suferinzi şi singuri, celor îndoliaţi sau întristaţi din cauza necazurilor, a bolilor şi adicţiilor, îndeosebi consumul de droguri, care a devenit acum o mare primejdie pentru viaţa oamenilor”, a spus PF Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la Slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală.

Întâistătătorul BOR a reamintit de sărbătorirea anul acesta a Sfintelor Paşti de către toţi creştinii, cărora le-a transmis „dorinţi de bine”.

„Cu prilejul Sfintelor Paşte vă dorim tuturor sănătate şi fericire, pace şi bucurie, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună şi folositoare familiei, societăţii şi poporului român. Aceste dorinţi de bine le adresăm tuturor creştinilor, pentru că anul acesta, 2025, sărbătoarea Paştelui este celebrată de toată creştinătatea la aceeaşi dată, 20 aprilie. Hristos a Înviat”, a încheiat Patriarhul Daniel.

Slujba de Înviere a fost oficiată împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, Timotei Prahoveanul.

Cea mai mare sărbătoare a creştinilor, Paştele, îşi trage denumirea de la cuvântul ebraic „Pesah” al vechilor iudei, care înseamnă „trecere”. Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă, iar mai apoi trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal.

Dacă mielul pascal a prefigurat încă de atunci sacrificiul şi jertfa de pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoarea de Paşte a continuat să reprezinte, pentru fiecare om în parte şi pentru întreaga omenire, o trecere, atât de la moarte la viaţă, cât şi de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu.

În acest an, Învierea Domnului este sărbătorită în comun de toţi creştinii – ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Anterior, doi ani la rând, în 2010 şi 2011, dar şi în 2014 şi 2017, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite