Patriarhia Română vrea să sancționeze mai aspru corupția din biserică
Biserica va adopta un set de măsuri pentru a sancţiona faptele de corupţie ale clericilor. Sunt pedepse care se vor adăuga celor canonice. Patriarhia a constatat abia acum că în regulamentul intern şi al instanțelor de judecată bisericeşti fapte precum mita, deturnarea de fonduri sau alte forme de corupţie nu sunt considerate abateri.
După o analiză a regulamentelor interne, mai marii bisericii au constatat că nu există o coroborare între prevederile structurilor interne.
Mai exact, chiar dacă există un corp de inspecție bisericească, dreptul patriarhului și al mitropoliților de a interveni în treburile subordonaților și a lua măsuri canonice pentru bunul mers al bisericii nu este întărit reciproc.
Așadar, Cancelaria Sfântului Sinod consideră că este necesar să fie înființate corpuri de control juridic și financiar, care să fie coordonate de un ierarh-vicar, din încredințarea Patriarhului României, respectiv a Mitropolitului.
Radu Preda, preot ortodox: Sunt binevenite, însă ele nu rezolvă două mari și fundamentale probleme ale Bisericii noastre, ca instituție de drept privat dar de interes public și anume că autocontrolul nu este tot timpul control şi că episcopii de fapt și de drept în BOR-ul nostru drag sunt infailibili. Problema aceasta a infailibilității și a lipsei de control obiectiv face ca abuzul în Biserică să devină o regulă. Ori treaba aceasta ne afectează nouă imaginea pe care o avem în spațiul public, ci este un atentat la definiția noastră ca corp de credință și ca corp mistic al lui Hristos.
Cancelaria Sfântului Sinod a constat că, în anumite cazuri, clericii care sunt trași la răspundere pentru fapte penale nu pot fi pedepsiți conform normelor bisericești.
Mădălina Chițu, jurnalist TVR: Totodată, Patriarhia a constatat că în regulamentele interioare nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență.
Motiv pentru care, spune Patriarhia, este necesară completarea regulamentului intern, în așa fel încât cei care greșesc să fie pedepsiți și pe linie bisericească.
Cristian Dănileț, judecător: Jurisdicția bisericească este separată de cea laică, de justiția civilă. Este foarte bine că se incriminează prin regulamentele interne ale Bisericii și asta ar trebui să fie incluse în toate cultele religioase din România, incriminarea unor fapte care sunt fapte de corupție sau asimilate corupției. Este o modalitate prin care poate crește integritatea și în cadrul cultelor religioase din România.
Toate aceste propuneri urmează să fie aprobate în următoarea ședință a Sfântului Sinod.