Pasajul Ciurel, cel mai scump ”viraj la stânga”, un proiect abandonat
La patru ani după ce a fost inaugurat, pasajul Ciurel din Capitală, un proiect care a costat sute de milioane de lei și care în prezent nu are nicio utilitate, blochează alte investiții. Primăria Sectorului 6 susține că riscă să piardă peste 5 milioane de lei obținuți prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru asfaltarea mai multor străzi de pământ din zonă, deoarece acestea se intersectează cu culoarul de expropriere.
Pasajul Ciurel a fost inaugurat în anul 2020 și a costat nu mai puțin de 240 de milioane de lei. Pentru că nu duce nicăieri este considerat a fi cel mai scump viraj la stânga.
Din cauza faptului că proiectul trenează, Primăria Sectorului 6 riscă să piardă fonduri uriaşe pentru alte lucrări.
Ciprian Ciucu, primar Sectorul 6: A rămas o decizie cu un culoar de expropriere. Atât timp cât această decizie a Consiliul General va fi în vigoare, practic zona este blocată, pentru că noi ca primărie avem interdicție de construire pentru străzile și rețelele de utilități din zonă. Cineva trebuie să ia o decizie: ori va mai fi făcut drumul, dar înțeleg că nu se dorește, ori Consiliul General ar trebui să ridice interdicția de construire.
Primarul general al Capitalei a declarat în repetate rânduri că nu susține proiectul. Nici Ministerul Transporturilor sau Consiliul Județean Ilfov nu-i văd un viitor în care să facă legătură cu șoseaua de centură sau cu Autostra București – Pitești.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Proiectul de prelungire a acestei investiții până la Șoseaua de Centură este un proiect al lui Nicolae Ceaușescu, prin care visa unirea autostrăzilor Pitești cu Constanța prin Piața Unirii. De 40 de ani, oamenii s-au convins că nu este soluția corectă.
Soluții ar există, spun specialiștii în infrastructură, dar nu sunt ieftine.
Daniel Trifu, vicepreşedinte, Eco-Civica: Un nou bulevard prin Roșu și prin zona acea a Virtuții, astfel încât să avem o alternativă rapidă și civilizată pentru Bulevardul Iuliu Maniu. Era un proiect gândit pentru 3 benzi pe sens, bandă dedicată pentru transportul în comun și piste pentru biciclete și bineînțeles trotuare. Din proiectul asta gândit acum niște ani, a rămas o nălucă, un schelet. Prin studiu de fezabilitate se estima că un km de lucrări la un astfel de pasaj costă 120 de milioane de euro, ceea ce este o suma infernală și acest lucru fără exproprieri.
În 2019, Consiliul General a aprobat exproprierea a peste 100 de proprietăți, evaluate atunci la 47 milioane lei. Până acum , terenurile nu au fost expropriate, dar nici hotărârea nu a fost anulată.